Type Here to Get Search Results !

Cvijece za van Celosia simbolizira besmrtnost prijateljstvo

 

Celosia je rod od oko 50 vrsta iz obitelji Amaranthaceae , porijeklom iz tropskih regija Afrike, Azije i Južne Amerike.
Celosia ima upečatljive, privlačne cvjetove koji cvjetaju ljeti i duboko u jesen. Ovo cvijeće dolazi u raznim bojama, oblicima i veličinama, dodajući boju i karakter vašem vrtu.

Značenje imena

Ime roda potječe od grčke riječi "kelos" , što znači "spaljen" ili "gori" , a odnosi se na cvjetne glavice koje izgledaju kao plamen.

Simbolika Celozije

Celosia simbolizira besmrtnost , naklonost , toplinu , humor i prijateljstvo .

Zanimljive činjenice o Celoziji

Različite vrste cvijeća Celosia

Postoje tri glavne vrste cvijeća Celosia: Crested Celosia, Plumed Celosia i Spike Celosia. Lako se razlikuju jedni od drugih. Ova tri oblika pripadaju samo dvije različite vrste, Celosia argentea var. cristata i Celosia spicata. Celosia argentea var. cristata uključuje šiljaste i perjaste sorte, dok Celosia spicata uključuje šiljaste vrste.

  • Crested Celosias imaju cvjetove naboranog izgleda koji izgledaju poput čvrstih zavojnica koje podsjećaju na strukturu mozga ili češalj pijetla, otuda i uobičajeno ime Cockscomb. One su crvene, narančaste, ružičaste, zlatne, žute i bijele.
  • Celozije s perjama imaju cvjetne glave koje izgledaju poput pahuljastog perja jarkih boja. Cvjetne glavice se sastoje od stotina sitnih cvjetova koji su poput perjanice, mekani i pernati. Dolaze u mnogim bojama uključujući živopisnu crvenu, svijetlo narančastu, žutu i tamno ljubičastu.
  • Spike Celosias poznate su po svojim uskim, šiljastim cvjetnim glavicama koje podsjećaju na glavice pšenice. Obično ne narastu tako visoko kao druge sorte. Spike Celosias imaju brojne cvjetne glavice i grmlje su od ostalih vrsta. Obično dolaze u nijansama ružičaste ili crveno-ljubičaste.


Prednosti i upotrebe

Celosia se koristila u medicinske svrhe za liječenje bolesti krvi, crijevnih glista (osobito trakavice), problema s prsima, čireva u ustima, problema s očima i proljeva.

Celosia je jestiva biljka . I stabljika i listovi su jestivi i ukusni, a često se koriste u varivima. Listovi imaju okus sličan špinatu i jedu se kao prašak.

Mnoge se vrste uzgajaju kao vrtne ukrasne biljke. Kao ukrasna biljka , Celosia je cijenjena zbog svojih šarenih i jedinstvenih cvjetnih glavica. Najpopularnije ukrasne vrste su Celosia argentea i Celosia cristata.

Celosia je izvrstan upečatljiv rezani cvijet za svježe ili sušene cvjetne aranžmane . Više sorte izvrsne su za korištenje kao rezano cvijeće zbog jakih i čvrstih stabljika.

Podaci o biljkama Celosia

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.