Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Kana (Canna Lily)

 

Canna je rod od oko 10 vrsta zeljastih trajnica iz obitelji Cannaceae , porijeklom iz tropskih i polutropskih regija Sjeverne, Srednje i Južne Amerike.
Cannas se često naziva "Canna Lily", iako nemaju nikakve veze s obitelji ljiljana (Liliaceae). Oni proizvode velike listove u obliku banane i upečatljive, šarene cvjetove koji podsjećaju na perunike. Ovo egzotično cvijeće će krajoliku dodati boju, vizualni interes i teksturu. Odmah će uljepšati vaše gredice i obrube tijekom cijelog ljeta.

Značenje imena

Ime roda dolazi od grčke riječi “kanna” , što znači “trska” , što se odnosi na “biljku nalik trstici”.

Uobičajeno ime Canna Lily dolazi od svog tropskog lišća i egzotičnog cvijeća koji podsjeća na ljiljane. Unatoč uobičajenom imenu, oni uopće nisu pravi Ljiljani.

Canna simbolika

Ove egzotične ljepote asociraju na slavu i moć , ali također predstavljaju ljepotu i savršenstvo .

Zanimljive činjenice o Canni

Kultivari kane

Kana se široko uzgaja kao ukrasna biljka, a cijenjena je uglavnom zbog egzotičnog cvijeća i atraktivnog lišća. Cannas su popularne kultivirane biljke s mnogo sorti . Dolaze u raznim bojama, oblicima i veličinama, ponekad s mrljama ili plamenom na sebi.
Ove biljke su Indijanci uzgajali tisućama godina i bile su jedna od najranijih udomaćenih biljaka u Americi. Postale su široko popularne kao ukrasne biljke u viktorijansko doba u Engleskoj, pod vladavinom kraljice Viktorije (1837.-1901.). Njihovu popularnost dokazuje ogroman raspon sorti dostupnih danas, s više od 1000 kultivara za koje se vjeruje da postoji. Neke popularne sorte uključuju: 'Annei', 'Bangkok', 'Bethany', 'Cleopatra', 'Freedom' 'Mystique' 'President', 'Pretoria', 'Russian Red', 'Society Belle', 'Stuttgart' i ' Tropska ruža'.

Je li Canna invazivna?

Canna ima lošu reputaciju kao invazivna biljka. S njim se teško nositi, jer se širi ispod zemlje kroz svoje debele podzemne rizome.
Canna indica se smatra invazivnom u mnogim dijelovima svijeta uključujući Afriku, Australiju i mnoge pacifičke otoke, ali i drugdje gdje je naturalizirana.

Prednosti i upotrebe

Nekoliko vrsta, kao što je Canna indica, ima mnogo korisnih upotreba.

Postoje brojne ljekovite primjene ove biljke. Tradicionalno se koristio u liječenju groznice, proljeva, hepatitisa, malarije, ženskih tegoba, glavobolje, smicanja, očnih bolesti, bolova u uhu, gonoreje, amenoreje i za ublažavanje krvarenja iz nosa. Biljka se također koristila za liječenje raka.

Kana se u nekim kulturama koristila kao izvor hrane . Rizomi su jestivi, zajedno s cvjetovima i listovima. U Srednjoj i Južnoj Americi, biljka se uzgaja kao prehrambena kultura više od 4000 godina.
Od davnina se koristi i za stočnu hranu. Rizomi i lišće bili bi važan dodatak zalihama stočne hrane tijekom sušne sezone kada je stočna hrana oskudna.
Cannas se također koristi kao prirodna boja za hranu .


Canna indica ima veliko i teško sjeme, s iznimno tvrdom vanjštinom. Sjemenke su korištene kao kuglice za sačmarice u Indiji, pa otuda i uobičajeni naziv “Indian Shot”. Tijekom indijske pobune 1857., vojnici su koristili sjemenke kada im je ponestalo metaka.

Sjemenke se također koriste za izradu glazbenih instrumenata, zvečke za bebe i nakita kao što su narukvice i naušnice.

Vlakna izvađena iz stabljike i lišća koriste se za izradu jute i papira .

Podaci o biljci kane

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.