Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Camassia (Camas; Quamash)

 

Camassia, obično poznata kao Camas ili Quamash, je rod od šest vrsta cvjetnica iz obitelji Asparagaceae , porijeklom iz Sjeverne Amerike.
Ove biljke proizvode uske linearne listove i upečatljive cvjetove u proljeće i ljeto. Cvjetovi su zvjezdasti sa šest latica koje mogu biti plave, ljubičaste ili bijele, ovisno o vrsti. Prepoznatljive su po dugim prašnicima, što im daje čaroban izgled u cjelini. Prekrasne su u gredicama i bordurama, ali i kao rezano cvijeće. Jednom zasađene, pouzdano će se vraćati iz godine u godinu kako bi uljepšale vaše dvorište!

Značenje imena

Naziv roda dolazi od indijskog naziva Nez Perce za ovu biljku, a temelji se na nazivu "camas" ili "quamash" , što znači "slatko" , u odnosu na upotrebu ove biljke kao izvora hrane za Indijance.

Simbolika Camassije

Camassia simbolizira svijest , ohrabrenje , snagu i ponos .

Zanimljive činjenice o Camassiji

Je li Camassija otrovna?

Vrste camasije nisu otrovne ni za kućne ljubimce ni za ljude. Zapravo, obično su jestive i hranjive.

Međutim, često se miješaju sa sličnom biljkom poznatom kao Death Camas (Zigadenus venenosus), čije su lukovice vrlo otrovne i često raste u istom staništu kao i Camassija.

Prednosti i upotreba Camassije

Camas su stoljećima koristili Indijanci kao lijek .
Koristi se za izazivanje poroda u trudnice i za liječenje kašlja i uobičajenih infekcija, ali i za zaustavljanje vaginalnog krvarenja nakon rođenja.

Neke vrste, kao što su Camassia quamash i Camassia scilloides, jestive su i prilično ukusne. Mogu se jesti sirove, kuhane, pečene ili sušene i od njih napraviti prah. Jestivi dijelovi biljke su lukovice, korijenje i cvjetovi.
Camassija je bila važna osnovna hrana za Indijance koji su je koristili na razne načine. Bila je to glavna biljna prehrana Indijanaca, kao i ranih doseljenika.
Biljka je bila nepoznata znanosti prije ekspedicije Lewisa i Clarka. Njihova ekspedicija trajala je od 1803. do 1806. i bila je u velikoj mjeri potpomognuta potporom nekih indijanskih plemena. Tijekom jednog od putovanja susreli su ih pripadnici plemena Nez Perce, koji su im dali hranu, uključujući lukovice Camassije. Kao rezultat svog putovanja, otkrili su 122 vrste i podvrste životinja i 178 vrsta biljaka koje su Lewis i Clark prvi put zabilježili.

Danas se biljka češće koristi kao ukras  nego kao začinsko bilje.

Podaci o biljci Camassije

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.