Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Zvončić (Campanula) Sobno Cvijeće

 

Campanula je rod od oko 500 vrsta jednogodišnjih, trajnica i dvogodišnjih biljaka iz obitelji Campanulaceae, porijeklom iz umjerenih područja sjeverne hemisfere.
Campanula je također poznata kao zvončić po svom prepoznatljivom obliku zvona, i doista, ove ljupke biljke imaju cvjetove čije se latice preklapaju i tvore dubok oblik zvona. Ove biljke koje vole sunce dolaze u mnogim veličinama i varijantama, od patuljastih alpskih vrsta do velikih šumskih vrsta. Mnogi se uzgajaju kao vrtni ukrasi.

 

Značenje imena

Campanula je latinska riječ i doslovno znači "malo zvonce" .

Ovaj cvijet se naziva i "zvončić" zbog svog oblika.

Simbolika kampanula

Campanula predstavlja zahvalnost , poniznost , privlačnost i vječnu ljubav .

Također se povezuje sa smrću , a često se sadi na grobovima.

Zanimljive činjenice o Campanuli

Priča o Veneri

Za ovo cvijeće vežu se neke zanimljive legende.
Najpoznatija je priča o Veneri.
Venera, božica ljubavi i ljepote Rima, bila je isprazna i lijepa. Imala je čarobno zrcalo u koje bi se svatko tko se pogleda u njega činio lijepim i ne bi vidio ništa osim ljepote. Na nesreću Venere, jednog dana je izgubila svoje dragocjeno zrcalo i pronašao ga je nesuđeni pastir. Počeo se gledati u ogledalo i, obuzet sretnim osjećajima, odlučio je to ogledalo zadržati kod sebe.
Lijepa Božica mahnito je pozvala Kupidona da pronađe zrcalo na Zemlji i vrati svoje vlasništvo. Kupid je pronašao pastira i preklinjao ga da vrati ogledalo. Bilo je pre kasno. Pastir je bio pod čarolijom ogledala i nije mogao svojevoljno dati ogledalo. U svojoj namjeri da povrati pobožno zrcalo, Kupid je strijelom pogodio ruku pastira kako bi ga natjerao da pusti ogledalo. Ogledalo je udarilo o tlo i razbilo se u male komadiće. Svugdje gdje je njegov komadić pao na tlo, počeli su rasti prekrasni zvončići.

Je li kampanula invazivna?

U mnogim slučajevima, ove biljke mogu biti iznimno snažni uzgajivači i imaju potencijal da postanu invazivne .

Prednosti i upotrebe

Cijela biljka je jestiva i hranjiva .
“Campanula rapunculus”, također poznat kao “Rampion” često se uzgajao zbog svog jestivog korijena. Njegovo korijenje nekada se jelo, sirovo ili kuhano, često pomiješano s drugim korjenastim povrćem.
Za listove se govorilo da su bogati vitaminom C, a mladi izdanci u proljeće se očito mogu blanširati i kuhati poput šparoga.

Podaci o biljkama Campanula

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.