Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Clematis (Radost putnika; Starčeva brada)

 

Clematis je rod od više od 300 vrsta cvjetnica vinove loze, grmova i zeljastih trajnica iz obitelji Ranunculaceae , porijeklom iz istočne Azije.
Ove biljke dolaze u različitim oblicima, veličinama i bojama, uključujući niz različitih vrsta cvijeća. Svestrani su i laki za njegu. Clematis, također poznat kao “Kraljica penjačica”, bez sumnje je jedna od najpopularnijih vrtnih biljaka. Fleksibilne i cvjetne stabljike pružaju uzbudljive efekte u vrtu, stvarajući veličanstveno iskustvo tijekom cijele sezone.

 

Značenje imena

Ime roda ima grčko podrijetlo i znači "biljka penjačica" .

Simbolika klematisa

Clematis predstavlja umjetnost , domišljatost i mentalnu ljepotu .

Zanimljive činjenice o Clematis

Strategija penjanja Clematisa

Različite biljke penjačice koriste različite strategije za penjanje, ali sve imaju strategiju oslanjanja na potporu drugih biljaka ili objekata kako bi dosegle sunčevu svjetlost. Neki imaju upletene stabljike ili vitice, dok drugi imaju ljepljive jastučiće ili pripijene korijene stabljike.
Clematis nema prednost vitica ili zračnih korijena da se penje okomito. Umjesto toga, njihove stabljike listova posežu za predmetima, kao što su drvo ili metal, da se omotaju . Ove stabljike lista su relativno kratke pa je sve što je više od oko 0,6 cm (1/4 inča) u promjeru preširoko da bi se stabljika lista mogla uvijati.

Je li Clematis otrovan?

Svi dijelovi biljke su otrovni . Clematis sadrži otrov pod nazivom "anemonin", koji utječe na kućne ljubimce i ljude i u nekim slučajevima može uzrokovati dermatitis.

Prednosti i upotrebe

Clematis Ligusticifolia, također poznat kao paprika, korištena je kao zamjena za crni papar kada je crni papar bio vrlo skup.

Podaci o biljkama Clematis

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.