Type Here to Get Search Results !

Cvijeće za kuću Claytonia (proljetna ljepota)

 

Claytonia, obično poznata kao Spring Beauty, rod je od oko 30 vrsta cvjetnica iz obitelji Montiaceae , porijeklom iz Amerike i Azije.
Dolaze u različitim oblicima i oblicima, s jednogodišnjim i višegodišnjim vrstama. Cvjetovi su obično s pet latica i dolaze u nijansama bijele, ružičaste, ljubičaste i crvene. Prirodno stanište im je šuma, pa uživaju u filtriranoj sunčevoj svjetlosti. Neke vrste su jestive i jako dobrog okusa!

 

Značenje imena

Rod je dobio ime po Johnu Claytonu (1694. – 1773.), virginijskom botaničaru i sakupljaču biljaka tijekom kolonijalnog razdoblja.

Ovo cvijeće među prvima cvjeta u proljeće, pa otuda i uobičajeni naziv.

Simbolika Claytonia

Claytonia simbolizira ponovno rođenje , uskrsnuće , obnovu i vitalnu energiju koja nas tjera da idemo naprijed.

Zanimljive činjenice o Claytoniji

rudarska salata (Claytonia perfoliata)

Claytonia perfoliata, također poznata kao rudarska salata, jednogodišnja je biljka koja naraste do 30 cm (1 ft) visoko, ali je obično mnogo manja.

Biljka ima par listova koji su sjedinjeni zajedno oko stabljike, tvoreći perfoliasti oblik, s malim bijelim cvjetovima u sredini. Listovi su okrugli, sočni i neobično lijepi!

Ova biljka je jestiva, otuda i naziv, a svi dijelovi biljke mogu se konzumirati. Može se jesti sirovo ili kuhano, a bogato je vitaminom A, vitaminom C i željezom. Obično se koristi u zimskim salatama ili se kuha poput špinata.

Njegovo uobičajeno ime potječe iz kalifornijske zlatne groznice, kada su ga rudari redovito jeli kako bi spriječili skorbut, koji je uzrokovan nedostatkom vitamina C.

Rudarska salata će se najbolje ponašati na bogatom i vlažnom tlu, ali nije zahtjevna za vrstu tla. Voli sjenovita mjesta, osobito ispod drveća na rubu čistine.


Virginia Spring Beauty (Claytonia virginica)

Claytonia virginica, obično poznata kao Virginia Spring Beauty, mala je trajnica porijeklom iz istočne Sjeverne Amerike, s bijelim ili ružičastim cvjetovima u obliku zvijezda.

Ova biljka ima tamnozeleno lišće poput trave i male jestive gomolje koji su slični krumpiru. Slatki gomolji dobar su izvor kalija, kalcija, vitamina A i vitamina C.

Cvjetovi su nježni i mali, a rastu na tankim stabljikama. Svaki cvijet ima pet latica jednake veličine, s ružičastim žilicama koje reflektiraju UV svjetlo i vode oprašivače do nektara.

Claytonia virginica izvrsna je za masovnu sadnju, kamenjare i vrtove divljeg cvijeća. Preferira dobro drenirano, vlažno i organski bogato tlo, ali podnosi uvjete manje od optimalnih.

Podaci o biljci Claytonia

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.