-->

Zantedeschia ili Zantedeschia Cvijeće za vrt i groblje (Calla Lily; Arum Lily)

 

Zantedeschia je rod iz obitelji Araceae , porijeklom iz južne Afrike. Rod sadrži 8 vrsta i brojne sorte zeljastih trajnica, podijeljene u dvije glavne vrste: tvrđe vanjske oblike s upečatljivim bijelim cvjetovima, zvane Arum Lilies, i nježnije oblike s bijelim pjegavim lišćem i šarenim cvjetovima, poznatijim kao Calla Lilies. Zantedeschia je široko popularna i prekrasan dodatak svakom vrtu. Ove biljke se mogu uzgajati u gredicama, bordurama, posudama, ali i u vodi (Zantedeschia aethiopica).

Značenje imena

Rod je dobio ime u čast Giovannija Zantedeschija (1773-1846), botaničara iz Italije.

Biljka je obično poznata kao "Calla Lily". Naziv, koji dolazi od grčke riječi "calla" ("lijep"), zapravo je pogrešan naziv jer biljka nije pravi ljiljan. Carolus Linnaeus, poznati švedski botaničar, pogriješio je pri imenovanju biljke. No, unatoč činjenici da je kasnije ispravljen, uobičajeno ime je i danas u upotrebi i relevantno.

Simbolika Zantedeschia

Calla Ljiljan simbolizira ljepotu , čistoću , svetost , vjernost i smrt .

Također je simbol ponovnog rođenja i uskrsnuća .

Zanimljive činjenice o Zantedeschiji

Struktura cvijeta ljiljana

Ova biljka ima veliki "cvijet" koji se sastoji od samo jedne "latice". Međutim, ono što izgleda kao velika latica zapravo je lišće ili modificirani list poznat kao spathe.
Pravi cvjetovi su vrlo mali i nalaze se na prstastim lopaticama.

Je li Calla Lily otrovna?

Calla Lily sadrži otrovni sastojak koji se zove oksalna kiselina.
Svi dijelovi biljke su otrovni i mogu uzrokovati mučninu, povraćanje i druge ozbiljne simptome kada se progutaju. Biljka može biti izuzetno ozbiljna, pa čak i smrtonosna za kućne ljubimce i malu djecu!

Je li Calla Lily invazivna?

Biljka može postati invazivna u nekim regijama .
Zantedeschia aethiopica se smatra invazivnom u mnogim područjima kao što su Australija, otoci južnog Pacifika i uz obalu Kalifornije.

Prednosti i upotrebe

Calla Lilies se obično koriste na pogrebima i vjenčanjima  zbog svoje elegancije i ljepote.

Podaci o biljci Zantedeschia

 

LihatTutupKomentar

Cvijeć Nigella je poznata kao ljekovita biljka u cijelom svijetu. Ima antibakterijska, antifungalna, antiparazitska, antioksidativna i protuupalna svojstva.

  Nigella je rod od oko 20 vrsta iz obitelji Ranunculaceae , porijeklom iz Europe, Sjeverne Afrike i Azije. Biljka ima lijepe, upadljive c...