Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Astrantia (Masterwort) vanjsko cvijece

 Astrantia je rod od oko 10 vrsta zeljastih trajnica iz obitelji Apiaceae , porijeklom iz Europe i Azije.
Astrantias daju duge, žilave stabljike i zbijene grozdove zvjezdastih cvjetova zanimljivog i lijepog oblika. Svaki cvijet je zapravo mali kišobran sastavljen od brojnih sićušnih cvjetova, okruženih listovima nalik na latice. Cvate u proljeće i ljeto u nijansama bijele, ružičaste, ljubičaste i crvene, privlačeći leptire i druge posjetitelje vrta.

 

 Značenje imena

Naziv roda dolazi od latinske riječi “aster” , što znači “zvijezda” , u odnosu na oblik cvjetnih listova.

Masterwort je uobičajeni naziv za nekoliko biljaka iz obitelji Apiaceae, ali se obično odnosi na rod Astrantia.
Uobičajeni naziv Masterwort potječe od srednjovjekovne latinske riječi “magistrantia”, koja dolazi od latinske riječi “magister” što znači “gospodar” ili “učitelj”. Taj naziv je proizašao iz vjerovanja da biljka pripada bogu (gospodaru).

Simbolika Astrantia

Astrantia simbolizira zaštitu , snagu i hrabrost .

Zanimljive činjenice o Astrantiji

Sorte Astrantia

Nekoliko vrsta, kao što su Astrantia major, Astrantia carniolica i Astrantia maxima, obično se uzgajaju u kućama i vrtovima.
Danas postoji više od 50 sorti , sa širokim rasponom značajki. Najpopularnije sorte su 'Roma', 'Superstar', 'Bloody Mary', 'Moulin Rouge', 'Shaggy' 'Claret', 'Alba', 'Buckland', 'Gill Richardson', 'Hadspen Blood', 'Star od vatre', 'Rosea', 'Rubra', 'Lola' i 'Venecija'.

Prednosti i upotrebe

Smatra se da biljka ima ljekovita svojstva i koristi se za liječenje bolesti kao što su migrena, prehlada, dispneja, rane i čirevi.

Astrantia je vrlo popularna kao ukrasna biljka među ljubiteljima zanimljivog cvijeća. Cvijeće se može sušiti i koristiti u aranžmanima.

Podaci o biljkama Astrantia

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.