Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Brugmansia (Anđeoska truba)

 

Brugmansia, također poznata kao Anđeoska truba, rod je od oko 10 vrsta cvjetnica iz obitelji Solanaceae , porijeklom iz tropskih regija Južne Amerike.
Rod uključuje grmlje i mala stabla, s naizmjeničnim, jednostavnim lišćem i velikim, visećim cvjetovima u obliku trube. Mirisni cvjetovi dolaze u raznim bojama, privlačeći moljce koji ih oprašuju. Ove biljke sadrže kemikalije zvane tropanski alkaloidi koji u dovoljnim količinama mogu biti smrtonosni. Lijepe su, ali vrlo otrovne!

 

Značenje imena

Naziv roda dobio je u čast Sebalda Justina Brugmansa (1763-1819), nizozemskog botaničara i liječnika .

Uobičajeni naziv "Anđeoska truba" dolazi od cvjetova u obliku trube koji su usmjereni prema dolje, nalik na anđeoske rogove.
Naziv se odnosi na dvije različite biljke – Brugmansia i Datura, i često se koristi za oba roda.

Simbolika Brugmansije

Brugmansia predstavlja živahnost i zdravlje , ali može značiti i opasnost .

 

Zanimljive činjenice o Brugmansiji

Brugmansia i srodni rodovi

Brugmansia je usko srodna s Datura , rodom iz iste obitelji. Oboje imaju lišće sličnog izgleda i mirisne cvjetove u obliku trube koji su smrtonosno otrovni.
Slično izgledaju, ali zapravo su različite biljke. Jedna od glavnih razlika je u tome što su cvjetovi Dature uspravni, dok su cvjetovi Brugmansije viseći. Brugmansia uključuje drvenasto grmlje i stabla, dok su vrste Datura niske zeljaste biljke.

Je li Brugmansia otrovna?

Anđeoska truba izuzetno je otrovna za ljude i životinje i može biti smrtonosna ako se proguta. Jedna je od najotrovnijih biljaka jer njezine opasne kemikalije mogu izazvati euforiju, halucinacije, nadraženost dišnih putova, glavobolju, mučninu i paralizu. Čak i malo veća doza može rezultirati hospitalizacijom, a ponekad čak i smrću.
Ono što Brugmansiju čini tako otrovnom jesu njeni tropan alkaloidi, koji posjeduju snažna antikolinergička svojstva. Većina biljaka s antikolinergičkim svojstvima je iz obitelji Solanaceae, uključujući Atropa, Datura, Hyoscyamus i Mandragora. Ove biljke mogu biti opasne za vaše tijelo jer mogu blokirati neurotransmiter acetilkolin u središnjem i perifernom živčanom sustavu i ometati sposobnost tijela da regulira aktivnosti poput otkucaja srca i disanja.

Prednosti i upotreba Brugmansije

Svi dijelovi biljke su otrovni, ali se koriste i u medicini . Biljka se koristila u južnoameričkoj andskoj i amazonskoj tradicionalnoj medicini za liječenje astme, tumora i za ublažavanje groznice. Lijekovi s antikolinergičkim svojstvima često se propisuju za anksioznost, depresiju i određene vrste boli. Stoga ove biljke imaju ljekovitu vrijednost, ali s njima se mora postupati s velikom pažnjom!
Unatoč snažnim antikolinergičkim svojstvima, koristi se kao rekreacijski lijek za izazivanje halucinacija i euforije. Predoziranje Brugmansije može dovesti do delirija koji traje danima.

Biljka se također koristila u ritualima i ceremonijama za posredovanje s nadnaravnim silama.

Brugmansia se naširoko koristi kao ukrasna vrtna biljka , zbog neobičnog, ali atraktivnog lišća i cvijeća.

Podaci o biljci Brugmansia

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.