Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Banksia (australski orlovi nokti) Vrtno Cvijeće Za Kuću

 

Banksia je rod od oko 100 vrsta iz obitelji Proteaceae , porijeklom iz južne hemisfere. Većina su grmovi, ali neka su robusna stabla, s raznolikim lišćem i velikim, složenim cvjetnim glavama.
Banksije su poznate po svojim prepoznatljivim, često velikim cvjetnim klasovima u obliku stošca. Cvjetna glavica se sastoji od stotina ili čak tisuća malih pojedinačnih cvjetova pričvršćenih na središnju os. Cvjetovi su često mirisni na med i bogati nektarom. Nema sumnje da su banksije cijenjene kao važan izvor hrane za brojne životinje. Vrlo su privlačni oprašivačima i ptice ih apsolutno obožavaju!

 

Značenje imena

Banksia je dobila ime po poznatom engleskom prirodoslovcu i istraživaču Sir Joseph Banksu (1743-1820), koji je sakupio i opisao ove biljke na svom putovanju u Australiju s kapetanom Jamesom Cookom.

Također je nazvana "australski orlovi nokti" zbog svog nektara, koji se često naziva "med". Cvjetovi banksije su medonosne biljke bogate nektarom koje su vrlo privlačne za oprašivače.

Simbolika Banksije

Banksia simbolizira ponovno rođenje i nove početke .

 

Zanimljive činjenice o Banksiji

Banksia - australska autohtona biljka

Banksia je australska autohtona biljka. Fosili pokazuju da su ove biljke u Australiji najmanje 50 milijuna godina . Najveća koncentracija vrsta nalazi se u jugozapadnoj Australiji.
Banksije su među prvim vrstama prikupljenim tijekom Cookovog putovanja u Australiju 1770. godine. Međutim, Aboridžini koriste Banksije kao izvor hrane mnogo prije 18. stoljeća. Često bi namočili cvijeće u vodu kako bi napravili napitak od meda.

Strategija regeneracije

Ove biljke su prirodno prilagođene požarima.
Većina vrsta ima lignotuber , drvenastu strukturu u podnožju stabljike koja pohranjuje hranjive tvari koje osiguravaju brzu regeneraciju biljaka nakon požara. Lignotuber bi imao dovoljno hrane i vode pohranjene da se biljka regenerira nakon požara.

Prednosti i upotreba

Banksije se koriste u ukrasne svrhe u struganju drva , jer su dovoljno velike i čvrste da se mogu koristiti za tokarenje drva. Tokarenje je proces izrade drvenih predmeta na tokarskom stroju, jedinstveni oblik obrade drva.

Izvrsno je rezano cvijeće zbog dugog vijeka trajanja u vazi i oblika cvijeta.

Podaci o tvornici Banksia

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.