Type Here to Get Search Results !

Cvijeće za balkon Akvilegija (Pakujac,Columbine)

 Aquilegia je rod od oko 70 vrsta trajnica iz obitelji Ranunculaceae , porijeklom iz Sjeverne Amerike.
Columbine biljke imaju male, zaobljene listove i 5 latica i 5 čašica s ostrugama koje se protežu od baze. Njihovi nježni i često raznobojni cvjetovi rastu na visokim, vitkim peteljkama i privlače leptire, pčele i kolibrije.

 

 

Značenje imena

Ime roda Aquilegia izvedeno je iz latinske riječi "aquila" , što znači "orao" , a odnosi se na pet ostruga na stražnjoj strani cvijeta koji nalikuju pandžama orla.

Uobičajeni naziv Columbine potječe od latinske riječi "columba", što znači "golub", jer podsjeća na pet golubova smještenih zajedno.

Simbolika Akvilegije

Columbine simbolizira mudrost , snagu i sreću .

U kršćanstvu cvijet predstavlja sedam darova svetog duha : mudrost, razumijevanje, savjet, snagu, znanje, pobožnost i strah od Gospoda.

Zanimljive činjenice o Aquilegiji

Columbines i njihovi oprašivači

Columbines su razvile načine kako bi postale privlačne svom primarnom oprašivaču.
Cvjetovi imaju ekstra duge ostruge koje se protežu unatrag . Evolucija duljine ostruga nektara omogućuje cvjetovima da odgovaraju duljini jezika oprašivača koji piju njihov nektar. Evolucijski gledano, prirodna selekcija bi favorizirala biljke s najdužim ostrugama i oprašivače s najdužim jezicima.

Columbines u SAD-u

Columbine je prešao u Sjevernu Ameriku iz Azije preko Beringovog kopnenog mosta koji je povezivao kontinente Azije i Sjeverne Amerike tijekom pleistocenskog razdoblja (prije 10.000 do 40.000 godina).
Aquilegia caerulea ili Colorado Blue Columbine je službeni cvijet države Colorado, SAD. Usvojen je kao službeni državni cvijet 1899. godine aktom Opće skupštine.
Nadalje, Columbine je ime grada u Coloradu.

Je li Columbine otrovan?

Postoje izvješća da je Columbine otrovan za ljude i životinje , iako je razina toksičnosti sporna. Svi dijelovi biljke su otrovni, s najvećom koncentracijom otrova u korijenu i sjemenkama.

Prednosti i upotrebe

Indijanci su ovu biljku koristili kao lijek za razne zdravstvene probleme. u rasponu od srčanih problema do vrućice, a danas je poznato da pomaže kod glavobolje, bolova u želucu i menstrualnih bolova. Columbine također pomaže u liječenju akni, rana, menstrualnog krvarenja, psorijaze, ekcema i respiratornih problema. Koristi se za detoksikaciju organizma i za ublažavanje pritiska na bubrege i jetru.

Cvjetovi i listovi su jestivi  za ljude i životinje. Cvjetovi se koriste kao zamjena za čaj i za dodavanje okusa salatama.
Međutim, nisu sve vrste jestive pa budite oprezni prije kušanja ili čak dodirivanja!

Podaci o biljci Aquilegia

 

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.