Type Here to Get Search Results !

Vanjsko Cvijece (Mlječika) Milkweed

 Asclepias, također poznat kao mliječnica, je rod od oko 200 vrsta zeljastih trajnica iz obitelji Apocynaceae , porijeklom iz Amerike.
Mliječnice proizvode cvjetove u obliku zvijezda koji se pojavljuju u grozdovima na visokim drvenastim stabljikama. Ove trajnice poznate su po svojim mirisnim cvjetovima i mliječno bijeloj tekućini unutar lišća. Privlačne su leptirima, pčelama i drugim kukcima.

 

 

Značenje imena

Ime roda dolazi od grčkog boga medicine Asklepija , zbog ljekovitih svojstava biljaka.

Uobičajeni naziv "mliječnica" odnosi se na mliječni sok koji se može vidjeti ako su stabljika ili list slomljeni.
Unatoč svom imenu, oni su zapravo korisni divlji cvjetovi, a najmanje pet vrsta je na popisu ugroženih vrsta u SAD-u

Asklepijeva simbolika

Mliječnice simboliziraju sjećanje , dostojanstvo i slobodu .

Zanimljive činjenice o Asclepiasu

Cvjetna struktura

Cvjetovi vrste mlječika su lijepi i strukturno složeni .
Svaki pojedinačni cvijet ima čašicu s pet dijelova (sepals) i petodijelni vjenčić (latice), plus u nekim vrstama krunicu koja izgleda kao dodatni skup latica. Corona često ima pet uspravnih poklopaca, koji su obično kruti, u obliku čamca i jarkih boja. Svaka napa često sadrži šiljasti, zakrivljeni rog, koji je modificirana niti prašnika cvijeta. Neki od rogova su vidljivi na nekim vrstama, a gotovo nevidljivi na drugima. Prašnici (dio prašnika koji nosi pelud) podijeljeni su na dvije polovice, a svaka dva susjedna poluprašnika povezana su na corpusculum (žlijezda koja pomaže u transportu peludi), koja se nalazi na vrhu proreza stigme. Biljka proizvodi svoj pelud u malim paketićima zvanim pollinia (peludne vrećice), koje su dizajnirane da se zalijepe za nogu kukca, čekajući da ih slučajno uhvate i odnesu.

Neobična strategija oprašivanja

Mliječnice se oprašuju na specifičniji način od većine drugih cvjetova koje posjećuju kukci.
Kada kukci slete na svoje cvjetove, držeći se za latice dok se hrane nektarom, stopalo klizi u stigmatični prorez i dolazi u dodir s ljepljivom kuglom peluda, zvanom polinij. Kada su kukci spremni krenuti dalje, moraju izvaditi nogu i ponijeti pollinarij (dvije pollinije spojene preko translatornih krakova u korpuskulum) sa sobom do sljedećeg cvijeta. Ako cvijet ima sreće, kukac će otputovati do drugog cvijeta mliječnice i isporučiti pollinije. Svaki insekt dovoljno jak da ukloni vrećicu može oploditi drugu biljku. Međutim, neki kukci nisu dovoljno jaki da uklone noge iz prašnika s pričvršćenim pollinijama i zarobljeni su da tamo umru ili moraju otkinuti vlastite udove kako bi pobjegli.

Mliječnica kao biljka domaćin

Mliječnice su jedini domaćini za leptire Monarch (Danaus plexippus) .
Leptiri Monarch, također poznati kao leptiri mlječike, ne mogu živjeti bez mliječnice. Na njega se oslanjaju za hranu, sklonište i mjesto za polaganje jaja. Mliječnice pružaju sve vrste hranjivih tvari koje pomažu gusjenicama Monarcha da se preobraze u prekrasne leptire. Ali oni su puno više od hrane za ove gusjenice. Leptiri Monarch pohranjuju kemikalije biljaka u svoje tijelo, koje im pružaju zaštitu od grabežljivaca, jer sok koji se nalazi u biljkama čini gusjenice, a kasnije i leptire, otrovne i gorkog okusa za mnoge grabežljivce.
Kao biljku domaćin, mliječnice koriste samo leptiri Monarch i Queen, ali kao biljka nektara privlačni su mnogim leptirima i drugim kukcima.
Ponuda široke lepeze autohtonih nektarskih biljaka privući će leptire Monarch i mnoge druge oprašivače u vaš vrt. Međutim, naziv "mliječnica" može obeshrabriti zemljoposjednike da ih zadrže jer taj izraz može sugerirati da je biljka invazivna.

Je li mliječnica otrovna?

Vrijedi spomenuti da mliječnica sadrži toksine koji mogu biti štetni za kućne ljubimce, stoku, pa čak i za ljude . Nisu sve vrste otrovne, ali važno je znati što radite. Vrste s kovitlanim, uskim listovima obično su otrovnije od vrsta sa širokim lišćem. Iako je jestiva, ova biljka se može pomiješati s drugim otrovnim vrstama, stoga budite oprezni!

Prednosti i upotrebe

Asklepije imaju dugu povijest korištenja u medicinske svrhe .
Koriste se za liječenje raznih bolesti kao što su grlobolja, groznica, čirevi na koži, ekcemi, tumori, rane, rane, reuma, proljev, kolike, bronhitis, astma i drugi respiratorni problemi. Biljka se koristila i za tjeranje trakavica, za liječenje ugriza zmija. i kao kontraceptivno sredstvo. Mliječnica (Asclepias syriaca) izvrsna je biljka za liječenje plućnih bolesti.
Mliječnice su se koristile kao izvor hraneod strane Indijanaca i ranih doseljenika. Kuhali su i jeli lišće, pupoljke, cvijeće i mlade izdanke. Zbog svih svojih prirodnih prednosti, mliječnica se smatra hranjivim i samoniklim povrćem s visokim sadržajem vitamina C i beta karotena. Gotovo svaki dio je jestiv, ali svaki se mora ubrati i pravilno pripremiti.
Danas biljka ima ograničenu medicinsku i kulinarsku upotrebu.

Međutim, ova biljka se koristila ne samo kao hrana i lijek, već i za mnoge razne stvari.
Vlakna iz stabljika mliječnice koriste se tisućama godina za proizvodnju tekstila, konopca, mreža, struna za lukove i užeta za pecanje . Indijanci su koristili vlakna u stabljikama za košare, užad i mreže.

Konac, pričvršćen za smeđe sjemenke, može se koristiti kao nadjev za jastuke, madrace i poplune ili se može nositi kao tinder .
Tijekom Drugog svjetskog rata, američka vojska je plaćala djeci da skupe pahuljasti bijeli konac Mliječnika, koji se tada koristio za punjenje plutajućih prsluka za vojno osoblje. Svaki prsluk za spašavanje zahtijevao je dvije vrećice mahuna, inspirirajući slogan “Dvije vrećice spašavaju jedan život”. Za to vrijeme, mornarica je napravila 1,2 milijuna prsluka za spašavanje od konca od sjemenki mliječne trave. Mliječnica je često bila jedina stvar koja je spriječila mornara ili oborenog avijatičara da ne sklizne ispod valova.

Podaci o biljkama Asclepias

 

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.