Type Here to Get Search Results !

Cvijeće za balkon Antirrhinum (Snapdragon; Dragon Flower,Zmajev cvijet)

 

Antirrhinum, obično poznat kao Snapdragon ili Dragon Flower, je rod od oko 30 vrsta  cvjetnica iz obitelji Plantaginaceae , porijeklom iz Europe, sjeverne Afrike i zapadne Azije.

Snapdragons daju prekrasne cvjetove u obliku zmaja s dva usana na visokim klasovima iznad lišća. Cvjetovi su često mirisni i pod određenim uvjetima oslobađaju suptilan miris. Privlačne su oprašivačima, uključujući bumbare i kolibrije. Snapdragons su popularne vrtne biljke, kao i rezano cvijeće.

 

Značenje imena

Antirrhinum doslovno znači “slično nosu ili njušci”. Znanstveno ime dolazi od grčkih riječi “anti” što znači “kao , rhis” što znači nos i “inus” što znači “od” ili “koji se odnosi na” u odnosu na oblik cvijeta.

Uobičajeni naziv "Snapdragon" potječe od njegovog izgleda, koji nalikuje zmaju koji otvara i zatvara usta. Kada se cvijet nježno stisne, izgleda kao zmajeva glava!

Antirrhinum simbolika

Snapdragon predstavlja milost , dobrohotnost , snagu i zaštitu .

Također može simbolizirati ravnodušnost , prijevaru i poricanje .
U srednjem vijeku žene su stavljale ovo cvijeće na kosu kako bi sugerirale da ih muškarci ne zanimaju.

 

Zanimljive činjenice o Antirrhinumu

Kako se Snapdragons oprašuje?

Snapdragons uglavnom oprašuju bumbari, jer su dovoljno veliki i jaki da otvore cvijet i dosegnu pelud. Moraju biti odgovarajuće veličine i oblika kako bi se cvijet otvorio.
Kada su bumbari najaktivniji, Snapdragonovi oslobađaju svoj miris kako bi se poklopili s aktivnostima oprašivača. Bumbari puze unutar usana tako da se usta cvijeta zatvaraju nad njima. Letjet će s cvijeta na cvijet i pokupiti nektar i pelud kako bi se proširili na druge cvjetove.

Koristi i prednosti

Snapdragonovi imaju mnoge kvalitete, izvan njihove ljepote i simbolike koju predstavljaju. Međutim, Antirrhinum majus je daleko najpopularnija i najkorisnija vrsta.

Ove biljke su korištene zbog svoje ljekovite vrijednosti. Poznati su po svojim protuupalnim svojstvima i sposobnosti smanjenja razine stresa i nesanice. Također su korišteni za liječenje hemoroida, rana, tumora i čireva.

Snapdragons je jestivi , ali se najčešće koriste u dekorativne svrhe na kolačima, desertima, salatama i koktelima.
Ulje dobiveno iz sjemenki smatra se jednako zdravim kao i maslinovo ulje.

Ove biljke su također korištene za proizvodnju zelenih boja .

Snapdragons ima dugu povijest uzgoja kao ukrasne biljke i kao predmeti znatiželje za ljude općenito. Suvremeni uzgoj učinio ih je još privlačnijima!

Također se smatralo da posjeduju magične moći i da štite od uroka i čarolija.

Antirrhinum majus je važan model za biologiju i razvoj biljaka . Korišten je kao model za biokemijsku i razvojnu genetiku.

Podaci o biljci antirrhinum

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.