Type Here to Get Search Results !

Scabiosa (Šugavi; Cvijet pincushiona)


 Scabiosa je rod od oko 70 vrsta cvjetnica u obitelji Caprifoliaceae, porijeklom iz Afrike, Europe i Azije.
Rod uključuje i biljke i trajnice, a sve ove sorte lako se uzgajaju i dostupne su u različitim oblicima i bojama. Svaki cvijet sastoji se od mnogih pojedinačnih cvjetova zvanih florets, koji su prepuni zajedno. Cvjetovi imaju duge prašnike koji im daju izgled sličan pincushionu, otuda i uobičajeno ime. Ovi prekrasni cvjetovi bogati nektarima vrlo su atraktivni leptirima i pčelama, kao i ljudima. Nježni i puni šarma, čine dobre vrtne biljke.

Značenje naziva

Ime roda potječe od latinske riječi "šuga", što znači "svrbež" jer se vjerovalo da biljka liječi šuga, vrlo zaraznu parazitsku infekciju kože uzrokovanu svrbežom grinja Sarcoptes scabiei.

Uobičajeno ime "Pincushion Flower" odnosi se na izgled cvijeta. Središte cvijeta podsjeća na pincushion, dok prašnici u sredini izgledaju kao igle.

Simbolika Scabiose

Scabiosa simbolizira ljubav, čistoću i mir.

Zanimljivosti o Scabiosi

Sorte Scabiosa

Postoji mnogo različitih sorti Scabiose. Većina kultivara je kompaktna i pogodna za rubove granica i staza. Scabiosa columbaria "Butterfly Blue" jedna je od najpopularnijih sorti.

Prednosti i koristi

Biljka je korištena kao tradicionalna medicina od strane različitih afričkih plemena. Koristi se za liječenje kašlja, groznice, unutarnje upale i kožnih problema.

Cvjetovi su visoko cijenjeni kao rezani cvjetovi i lako se uzgajaju u dobro dreniranim, sunčanim položajima.

Scabiosa izgleda lijepo u cvjetnim aranžmanima i može se koristiti kao punilo ili žarišni cvijet.

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.