Type Here to Get Search Results !

Saksifraga (Saxifrage; Rockfoil)


 Saxifraga, koja se obično naziva Saxifrage ili Rockfoil, veliki je rod od oko 400 vrsta trajnica u obitelji Saxifragaceae, porijeklom iz umjerenih, subarktičkih i alpskih područja Europe, Azije i Sjeverne Amerike.
Ova biljka proizvodi fino teksturirano lišće i male svijetle cvjetove, obično s pet latica, pet čašica i deset prašnika. Saxifrages su izvrsni za rock vrtove, kontejnere ili duž potpornih zidova.

 

Značenje naziva

Ime roda potječe od latinskih riječi "saksum", što znači "stijena" ili "kamen" i "frangere", što znači "slomiti se". To doslovno znači "razbijač kamena".
Neki vjeruju da se ime odnosi na njegovu drevnu medicinsku uporabu za liječenje mokraćnog kamenja.

Zajednički naziv "Rockfoil" dolazi iz njegove sklonosti stjenovitom okruženju.

Simbolika Saxifrage

Saxifrage simbolizira predanost, naklonost i strast.

Zanimljive činjenice o Saxifragi

Ljubičasti saxifrage (Saxifraga oppositifolia) u Nunavutu, Kanada

Saxifraga oppositifolia, poznatiji kao Ljubičasti saksifrage, jedna je od najsjevernijih cvjetnica na svijetu. To je službeni teritorijalni cvijet Nunavuta. Udaljeno područje nalazi se na najsjevernijem području Kanade, gdje je više od 80 posto stanovništva Inuit.
Biljka se smatra nužnim dijelom Inuitske prehrane jer je bogata vitaminom C.Pruža
ne samo hranu, već i doprinosi kao važna funkcija čuvanja vremena. Inuiti koriste razdoblje cvatnje Saxifraga oppositifolia kao podsjetnik na teljenje u stadima karibua.

Prateće biljke za Saxifragu

Iako nisu sukulenti, Saxifrages se koriste kao prateće biljke mnogim izdržljivim sukulentima, kao što su Echeveria, Sempervivum i Sedum.
Druge alpske vrste, kao što su Trollius, Gentiana i Geranium također su dobri drugovi.


 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.