Type Here to Get Search Results !

Oenothera cvijeće koje se koristi u mediciske svrhe

 





Oenothera je rod od oko 100 vrsta zeljastih biljaka iz obitelji Onagraceae, porijeklom sa zapadne hemisfere.
Oenothera ima jednostavne ili režnjaste listove i mirisne zdjelaste cvjetove. Ima četiri latice, četiri čašne listiće i osam prašnika. Oenotheras su svestrani i mogu se koristiti u različitim krajolicima!

 

Značenje imena

Vjeruje se da naziv "Oenothera" dolazi od grčkih riječi "oinos" i "theras", što znači "tragač za vinom", što se odnosi na drevnu upotrebu biljke u mirisanju vina.

Postoji mnogo uobičajenih naziva za različite vrste Oenothera.
Na primjer, Oenothera biennis, Oenothera lamarckiana i neke druge vrste poznate su kao "večernji jaglaci". Naziv noćurak odnosi se na naviku biljke da cvjetove otvara tek navečer. Oenothera Mexicana se obično naziva "meksički noćurak". Oenothera fruticosa je također poznata kao "Sundrops" ili "Southerna Sundrops", dok je Oenothera elata poznata pod uobičajenim nazivom "Hooker's Evening Primrose" ili "Tall Evening Primrose".
Oenothera simbolizam

Enotera je simbol zaštite, mladosti i ljubavi.

Zanimljivosti o Oenotheri
Je li Oenothera invazivna?

Oenotheras može biti agresivan i potencijalno invazivan. Neke vrste, kao što je Oenothera mexicana (meksički noćurak), vrlo su invazivne.
Doprinosi Oenothere biologiji

Oenothera je dala mnogo doprinosa integraciji ekologije, evolucije i genetike interakcija vrsta.
Oenothera biennis odigrala je veliku ulogu u modernoj sintezi evolucijske biologije.
Hugo de Vries, evolucijski biolog najpoznatiji po svojoj teoriji mutacije, temeljio je svoj rad na proučavanju Oenothera lamarckiana, obično poznatog kao noćurka.
Prednosti i upotreba

Oenothera ulje se koristi u raznim biljnim lijekovima. Obično se dobiva iz sjemenki Oenothera biennis i sadrži esencijalnu masnu kiselinu zvanu gama-linolenska kiselina (GLA).
Ulje se koristi za liječenje glavobolja, bolesti srca, ekcema, dijabetesa, osteoporoze, multiple skleroze, simptoma menopauze, menstrualnih i kožnih problema. Također se koristi kao komplementarni tretman za neke vrste raka. 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.