Type Here to Get Search Results !

Facelija (Škarpina) neke vrste mogu izazvati iritaciju kože sličnu onoj od otrovnog hrast

 

Phacelia je rod od oko 60 vrsta u obitelji Boraginaceae , porijeklom iz Sjeverne i Južne Amerike.
Razvijaju ljubičaste ili plave cvjetove raspoređene u kratkim grozdovima ili grozdovima. Facelija je svestrana i prilagodit će se različitim uvjetima tla sve dok je dobro drenirano. Njegovi privlačni cvjetovi vrlo su privlačni medonosnim pčelama i bumbarima.

Značenje imena

Naziv roda dolazi od grčke riječi "phakelos" , što znači "snop" ili "grozd" , što se odnosi na zbijene cvjetne klasove većine vrsta roda.

Uobičajeni naziv Scorpionweed odnosi se na cvjetne grozdove koji rastu u obliku kovrčavog repa škorpiona.

Simbolika facelije

Facelija simbolizira izdržljivost , snagu i odlučnost

Zanimljivosti o feceliji

Phacelia i slični rodovi

Facelija je blisko povezana s boražinom zbog svojih dlakavih listova i stabljika te privlačnosti pčelama. Obje vrste koriste se kao pokrovni usjevi za obogaćivanje poljoprivrednih tala. Iako pripadaju istoj obitelji biljaka (Boraginaceae), njihov opći izgled nije toliko sličan.

Je li Phacelia invazivna?

Neke vrste, poput Phacelia tanacetifolia (Lacy Phacelia), mogu postati invazivne u nekim regijama ili staništima.

Je li Phacelia otrovna?

Phacelia se općenito ne smatra otrovnom. Međutim, neke vrste mogu izazvati iritaciju kože sličnu onoj od otrovnog hrasta (Toxicodendron diversilobum).

Dobrobiti i upotreba facelije

Facelija se može koristiti kao pokrovni usjev . Biljka je odličan držač dušika i suzbijač korova, jer agresivno nadmašuje korov i apsorbira višak nitrata i kalcija iz tla. Koristi se kao pokrovni usjev u cijeloj Europi, ali se također sve više koristi u poljoprivredi u središnjem i istočnom SAD-u i Kanadi.
Pokrivni usjevi su biljke koje se uzgajaju za pokrivanje tla tijekom razdoblja mirovanja, ali i za poboljšanje plodnosti i strukture tla. Dobro uspostavljeni pokrovni usjevi učinkoviti su u smanjenju erozije tla ostavljajući pokrov preko tla čime se smanjuje pomicanje tla.

Ova biljka se također koristi za sijeno i stočnu hranu

Tags

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.