Type Here to Get Search Results !

Petunija su popularne ukrasne biljke koje se uzgajaju zbog velikih i šarenih cvjetova.

 

Petunije su rod od oko 20 vrsta u obitelji Solanaceae , porijeklom iz Južne Amerike.
Ova biljka koja se lako uzgaja daje upadljive, jednostruke ili dvostruke cvjetove u obliku lijevka koji su slatkog mirisa. Petunija je jedna od najpopularnijih vrtnih biljaka, sa značajnim ukrasnim značajem. Savršen je za ljetne cvjetnjake i prozorske kutije. Danas su većina petunija hibridi koji su mješavina petunija i nekog drugog cvijeća.

Značenje imena

Ime rodu dao je francuski botaničar Antoine Laurent de Jussieu (1748-1836). Biljka je blizak rođak duhana (Nicotiana tabacum), u to vrijeme u Francuskoj nazivan "pétun" .

Simbolika petunije

Petunija simbolizira ljutnju i ljutnju . To znači: “Ja sam bijesan”.

Također predstavlja osjećaje želje i nade .

Zanimljive činjenice o petuniji

Srodni rodovi

Petunija je u Europu unesena relativno kasno, u 19. stoljeću.
U 16. stoljeću španjolski istraživači otkrili su nisku biljku koju su Tupi-Guarani Indijanci nazvali “Petun”, što je značilo “bezvrijedna biljka duhana”. Španjolski istraživači nisu poslali uzorke "Petuna" natrag u Španjolsku samo zato što su ga smatrali bezvrijednim i ružnim. Godine 1823. Joseph Bonaparte (Napoleonov brat) poslao je istraživače natrag u Argentinu. Tijekom svog putovanja prikupili su uzorke ove biljke i poslali ih natrag u Španjolsku gdje su botaničari potvrdili povezanost petunije s duhanom i smjestili je u obitelj duhana (Solanaceae).

Petunije nisu povezane samo s duhanom, već i s rajčicom i Atropa belladonna , poznatijom kao Belladonna ili Smrtonosni noćurak.

Zašto su petunije tako ljepljive?

Većina petunija ima ljepljivo lišće. Oni proizvode ljepljivi sok koji štiti biljku od insekata i drugih nametnika . Neke su sorte ljepljivije od drugih, a neke od njih uopće nisu ljepljive. Petunije su prirodno ljepljive i njihova ljepljivost nije znak bolesti.
Međutim, pretjerana ljepljivost može biti rezultat hranjenja lisnih ušiju. Lisne uši česti su kukci koji se nalaze na većini biljaka u vrtovima. Znakovi ozbiljnog hranjenja lisnih uši su slab rast biljaka i požutjelo, uvrnuto ili uvijeno lišće. S njima se možete boriti pranjem lišća ili ih možete eliminirati kemikalijama.

Prednosti i upotreba

Neke su sorte jestive , ali se danas ne koriste u velikoj mjeri.

Petunije su popularne ukrasne biljke koje se uzgajaju zbog velikih i šarenih cvjetova.


Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.