Type Here to Get Search Results !

Cvjeće za groblje Narcis ili Narcissus

 


Narcis je rod lukovičastih trajnica iz obitelji Amaryllidaceae . Postoji više od 100 vrsta ove biljke, koja je porijeklom iz Europe, Azije i Sjeverne Afrike.
Narcisi su obično bijeli ili žuti, sa šest latica (tehnički, "tepals" ili "segmenti perianth") i središnjom krunom u obliku trube. Jedni su od prvih koji cvjetaju u rano proljeće, najavljujući kraj zime. Narcis je jedno od najpopularnijih cvijeća na svijetu, uglavnom zbog dobro poznatog mita o grčkoj mladosti koja se zaljubila u sebe.

Značenje imena

Naziv roda dolazi od latinske riječi "narcissus" , koja potječe od grčke "narkissos" i povezuje se s grčkim "narke", što znači "utrnulost" , zbog sedativnog učinka biljke.

Uobičajeni naziv narcis potječe od "Affodell", varijante "Asphodel" koji je rod popularne vrtne biljke.
Naziv narcis odnosi se na sve pripadnike roda Narcissus. Međutim, naziv se također odnosi na Narcissus pseudonarcissus, koji se prepoznaje po uskim, sivo-zelenim listovima i žutim laticama s tamnijom središnjom trubom.

Simbolika narcisa

Osim svojih negativnih konotacija zbog povezanosti s narcizmom, Narcis simbolizira ponovno rođenje i obnovu . Predstavlja novi početak jer je jedna od najranijih lukovica koje se pojavljuju u proljeće.

Prema kineskim izrekama, ako je lukovica prisiljena procvjetati tijekom Nove godine, to će donijeti sreću u vaš dom.

Zanimljive činjenice o Narcisu

Značaj narcisa u različitim kulturama

Narcisi su popularni u Sjedinjenim Državama i povezani su s Uskrsom. To je također tradicija u velikom dijelu Europe. Najčešće vrste narcisa koje danas rastu diljem Amerike donijeli su iz Europe rani kolonisti.
Američko društvo za narcise (ADS) je Centar za informacije o narcisima Sjedinjenih Država. To je neprofitna, obrazovna, dobrotvorna organizacija koja povezuje entuzijaste narcisa od svog osnutka 1954. godine.

Narcis je jedan od nacionalnih simbola Walesa, povezan s Danom sv. Davida koji se slavi 1. ožujka.
Narcis je nadaleko poznat kao nacionalni cvijet Walesa. Međutim, poriluk ima još starije asocijacije kao nacionalni simbol zemlje.

Narcisi se često povezuju s proslavama Nove godine u istočnjačkim kulturama. U kurdskoj kulturi simboliziraju novu godinu Newroza.

U raznim dobrotvornim udrugama za rak širom svijeta, amblem narcisa koristi se kao simbol.

Narcisi u čl

Narcis je inspirirao umjetnike diljem svijeta najmanje 2000 godina i imao je veliki utjecaj na kulturu. Narcisi su povezani s brojnim temama u različitim kulturama, percipirani kao simbol rođenja, proljeća, taštine, bogatstva i smrti.
Biljka je bila poznata još starim Grcima koji su njenu ljepotu priznavali u svojim mitovima, dok su je stari Rimljani koristili za davanje priloga u čast svojih najmilijih.

Je li narcis otrovan?

Svi dijelovi lukovice otrovni su za ljude i životinje i mogu uzrokovati povraćanje, proljev, mučninu i bolove u trbuhu. Narcisi sadrže likorin, emetik koji uzrokuje jako povraćanje ako se proguta.

Mit o Narcisu

Mit o Narcisu dolazi od lika iz grčke mitologije koji se zove Narcis.
Prema grčkoj mitologiji, Narcis, mladi lovac koji je bio poznat po svojoj ljepoti, toliko je volio sebe da je prezirao sve koji su se zaljubili u njega. Njegov Nemesis ga je privukao u bazen, gdje je vidio svoj vlastiti odraz u vodi. Nakon toga se zaljubio u vlastiti odraz i do kraja života zurio u sebe, ne mogavši ​​napustiti ljepotu svog odraza. Narcis je nesumnjivo bio opsjednut sobom i samo ga je jezero moglo natjerati da osjeti ljubav prema sebi.

Narcis i narcizam

U psihologiji se izraz "narcizam" koristi za opisivanje poremećaja osobnosti u kojem ljudi imaju napuhan osjećaj vlastite važnosti i duboku potrebu za pretjeranom pažnjom i divljenjem.

Prednosti i upotrebe

Narcisi se u tradicionalnoj medicini koriste za liječenje kašlja, prehlade, astme i kožnih problema. Također su korišteni za izazivanje povraćanja u slučaju trovanja i alkoholizma.
Još u staroj Grčkoj, grčki liječnik Hipokrat preporučio je ulje narcisa za tumore maternice.
Stari Rimljani su ovu biljku koristili i u ljekovite svrhe. Koristili su korijenje Narcisa za otklanjanje bolesti koje su se javljale u bilo kojem dijelu tijela.

Podaci o biljci narcisa

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.