Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Nelumbo (Lotos) Ljubičasto i pink

 

Nelumbo, obično nazvan Lotus, je rod vodenih biljaka koji sadrži samo dvije vrste – Nelumbo nucifera i Nelumbo lutea, koje pripadaju obitelji Nelumbonaceae . Ove su biljke vodene trajnice porijeklom iz tropske Azije i Australije (Nelumbo nucifera) i Sjeverne Amerike (Nelumbo lutea), koje rastu u blatu laguna, jezera, močvara, ribnjaka i preplavljenih polja.
Imaju široke listove u obliku diska na ili iznad površine vode, te prekrasne cvjetove koji se uzdižu iznad vode. Cvjetovi su veliki i obično se nalaze na debelim stabljikama. Ove ljepote privući će ptice i kukce, ali i ljude!

 

Značenje imena

Ime roda potječe od singalske riječi "Nelum", što znači plavo .

Uobičajeni naziv potječe od latinskog "lotosa" i grčkog "lotosa", imena koje se koristilo za nekoliko biljaka prije nego što je počelo značiti egipatski bijeli lotos (Nymphaea lotus). Nelumbo nucifera se obično naziva "sveti lotos" ili "indijski lotos", dok je Nelumbo lutea također poznat kao "američki lotos".
Ime Lotus koristi se kao zajednički naziv za mnoge vrste i rodove u raznim botaničkim obiteljima. Koristi se za određeni rod u obitelji Fabaceae, kao i za druge rodove i vrste kao što su rod Saussurea (poznatiji kao "Snježni Lotus"), Nelumbo rod (Nelumbo nucifera, Nelumbo lutea), određene vrste iz roda Nymphaea (Nymphaea caerulea , Nymphaea lotus, Nymphaea nouchali), vrsta Ziziphus Lotus iz roda Ziziphus i Diospyros Lotus, vrsta iz roda Diospyros.

Nelumbo simbolika

Simbolika ovog cvijeta je različita u različitim kulturama i može simbolizirati čistoću , ljepotu , veličanstvo , milost , plodnost , bogatstvo , znanje , spokoj , odanost , ponovno rođenje i božanstvo .

Zanimljive činjenice o Nelumbu

Porodica Nelumbonaceae

Nelumbo vrste nemaju podvodno lišće koje je tipično za obitelj lopoča (Nymphaeaceae). To je glavni razlog za razvrstavanje roda Nelumbo u vlastitu zasebnu obitelj, Nelumbonaceae.

Nelumbo nucifera u Aziji

Nelumbo nucifera, također poznat kao "sveti lotos" ili "indijski lotos", sveta je i za budiste i za hinduiste i smatra se simboličkom u brojnim religijama.

To je nacionalni cvijet Indije i ima značajnu ulogu u umjetnosti i mitologiji drevne Indije. To je simbol kulture i jedinstva ove zemlje.
Biljka je i nacionalni cvijet Vijetnama .

Nelumbo nucifera se stoljećima koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini za liječenje mučnine, groznice, proljeva i trovanja gljivama. Također se koristi u liječenju gastritisa, halitoze, hepatotoksičnosti, hemoroida, pretilosti, dijabetesa i raka.

Biljka se široko uzgaja za hranu, piće, ali i u ukrasne i terapeutske svrhe .

Podaci o biljkama Nelumbo

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.