-->

Monarda (Pčelinji balzam; bergamot) simbol bogatstva

 


Značenje imena

Rod je dobio ime u čast Nicolasa Bautiste Monardesa (1493-1588), španjolskog botaničara.
Napisao je jednu od prvih europskih knjiga o američkim autohtonim biljkama u 16. stoljeću.

Simbolika Monarde

Monarda je simbol bogatstva , prosperiteta i zdravlja .

Zanimljive činjenice o Monardi

Prednosti i upotrebe

Monarda ima bogatu povijest upotrebe u medicini i cijenjena je zbog svojih ljekovitih svojstava od strane Indijanaca, američkih eklektičnih liječnika i Shakera. Koristi se za liječenje glavobolje, kongestije, mučnine i drugih želučanih problema. Također se koristi za smanjenje mišićnih grčeva, infekcija kože i manjih rana.
Monarda je vjerojatno učinkovita u alternativnoj medicini kao diuretik, dijaforetik, karminativ, antiseptik i stimulans.

Indijanska plemena pripremala su biljni čaj od lišća biljke.
Monarda didyma, poznatija kao " Oswego čaj ", aromatična je biljka koju američki kolonisti koriste kao alternativni čaj i neku vrstu "oružja" protiv Engleske, što je rezultiralo poznatom Bostonskom čajankom. Pili su Oswego čaj nakon što su bacili engleski čaj u luku u znak protesta zbog visokih poreza. Dakle, može se reći da je Monarda dio američke povijesti.

Podaci o postrojenju Monarda

Monarda je rod od oko 20 vrsta cvjetnica iz obitelji Lamiaceae , porijeklom iz Sjeverne Amerike.
Monarda raste u gustim grozdovima sa šarenim, upečatljivim cvjetovima koji cvjetaju ljeti i ranu jesen, okruženi listovima nalik na listove. Ova biljka je dobar izbor za višegodišnje bordure, vikendice i vrtove leptira. Cvjetovi su magneti za oprašivače kao što su leptiri, kolibri i pčele.

LihatTutupKomentar

Cvijeć Nigella je poznata kao ljekovita biljka u cijelom svijetu. Ima antibakterijska, antifungalna, antiparazitska, antioksidativna i protuupalna svojstva.

  Nigella je rod od oko 20 vrsta iz obitelji Ranunculaceae , porijeklom iz Europe, Sjeverne Afrike i Azije. Biljka ima lijepe, upadljive c...