Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Mimoza ( Mimosa )

 

Mimoza je veliki rod od oko 400 vrsta iz obitelji Fabaceae , porijeklom iz tropskih i suptropskih područja diljem svijeta.Većina vrsta su biljke i grmlje, ali neke su drvenaste penjačice ili čak drveće Mimoze imaju okrugle grozdove brojnih cvjetova koji se drže na jednoj glavici. Svaki cvijet ima duge prašnike koji tvore pahuljastu sferičnu glavu. Njihovo lijepo lišće i grozdovi mirisnih cvjetova čine ih popularnim ukrasnim biljkama.

Značenje imena

Ime roda potječe od grčke riječi "mimos" , što znači "mimičar" , a odnosi se na osjetljivost i kretanje lišća koje kao da oponaša svjesni život.

Simbolika mimoze

Mimoza simbolizira nježnost , osjećajnost i osjetljivost .

To također znači doslovno proširiti svoj život .

Zanimljive činjenice o mimozi

Pravi identitet mimoze

Naziv Mimoza također se koristio za vrste koje su trenutno svrstane u rodove Albizia i Acacia.
Mimoze se često miješaju s bagremom. Mnoge vrste srodnog roda Acacia obično se, ali netočno, nazivaju Mimoze.

Mimosa pudica i Mimosa tenuiflora

Najpopularnije vrste su Mimosa pudica i Mimosa tenuiflora.

  • Mimosa pudica je nježna i osjetljiva biljka porijeklom iz Južne Amerike, ali je rasprostranjena u tropskim, suptropskim i umjerenim područjima diljem svijeta. To je bodljikava jednogodišnja ili kratkotrajna zimzelena trajnica, s podijeljenim listovima koji su osjetljivi na dodir. Cvjetovi cvjetaju ljeti, a oprašuju ga vjetar i kukci.
    Vrsta ima dugu povijest upotrebe u Ayurvedi, tradicionalnoj medicini Indije. Koristi se za liječenje parazitskih bolesti, depresije i proljeva.
    Mimosa pudica široko se uzgaja diljem svijeta u širokom rasponu ekologija i klime.
  • Mimosa tenuiflora , također poznata kao Jurema preta, bodičasto je listopadno drvo, porijeklom od jugoistočnih regija Meksika do sjevernog Brazila i Venezuele.
    Vrsta je poznata po tome što se koristi kao ljekovita biljka i u obnovi degradiranih tla. Koristi se u liječenju opeklina, čireva i oštećenja kože. Biljka se također koristi za izradu halucinogenog napitka.

Prednosti i upotrebe

Mnoge vrste imaju ljekovita svojstva .
Biljka se koristila za liječenje raznih stanja uključujući čireve na koži, opekline, rane, modrice, apscese, čireve, hemoroide i prijelome.

Druge vrste uzgajaju se kao ukrasne biljke zbog ljepote svog lišća.

Podaci o biljci mimoze

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.