Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Jasione "predstavlja pravdu i ispravnost "

Jasione je rod od oko 15 vrsta cvjetnica iz obitelji Campanulaceae , porijeklom iz Europe i Bliskog istoka. Najpopularnije vrste su Jasione Montana i Jasione Laevis.

Ove biljke imaju kuglaste cvjetove nalik na jastučiće, prekrivene omotačnim listovima. Dobri su kao rezano cvijeće, u bordurama ili kamenim vrtovima.

Značenje imena

Jasione je neizvjesnog podrijetla i može djelomično potjeći od grčke riječi “ion”, što znači “ljubičasta” .

Jasione simbolika

Jasione predstavlja pravdu i ispravnost .

Zanimljive činjenice o Jasione

Prirodno stanište Jasione

U divljini Jasione raste na suhim, travnatim mjestima kao što su vrištine, travnjaci, vrhovi litica, u stjenovitim predjelima, obalnim liticama i kamenolomima.
Također se mogu naći na vrištinama i močvarama , često na visokim nadmorskim visinama.

Ovčji komad (Jasione Montana)

Jasione Montana, poznatija kao ovčji bit, ljupka je biljka s plavim cvjetovima koji se pojavljuju od svibnja do rujna. To je atraktivna biljka niskog rasta koja se nalazi na morskim liticama, u primorskim travnjacima, kamenitim mjestima i vrijesovima.
Ovčji ugriz se ponekad miješa sa Succisa pratensis (Đavolja šugavica), biljkom cvjetnice iz obitelji Caprifoliaceae. Iako slične po izgledu, ove dvije vrste potječu iz različitih obitelji. Cvjetne glavice su slične onima kod Devil's-bit Scabious, ali su daleko zaobljenijeg oblika.

Podaci o biljkama Jasione

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.