Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Jacaranda tamnozeleno mirisno cvijeće

 


Jacaranda je rod od oko 50 vrsta cvjetnih grmova i drveća iz obitelji Bignoniaceae . Iako je porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, Jacaranda je široko zasađena u Aziji i Australiji.
Vrsta ima tamnozeleno lišće nalik paprati i guste grozdove mekih, ljubičasto-plavih cvjetova trube koji se dojmljivo prikazuju u proljeće i rano ljeto. Jacaranda stabla mogu narasti do 10 metara (32 stope) u visinu, što ih čini izvrsnom hladovinom ili uličnim drvećem.

Značenje imena

Ime “jacaranda” ima guaransko porijeklo i znači “mirisno” .
Jezik Guarani dio je obitelji jezika Tupi-Guarani koja pripada Južnoj Americi. Govori ga oko 4,6 milijuna ljudi u Paragvaju. Govornici guaranija također se mogu naći u Boliviji, Brazilu i Argentini.

Simbolika Jacaranda

Jacaranda predstavlja mudrost , ponovno rođenje , bogatstvo i sreću .

Legenda kaže da ako vam cvijet padne na glavu, to znači sreću za vas.

Zanimljive činjenice o Jacarandi

Legenda o Jacarandi

Prema legendi Amazona, prekrasna ptica po imenu Mitu sletjela je na drvo Jacaranda, donijevši sa sobom prekrasnu autohtonu svećenicu. Svećenica, zvana Mjesečeva kći, sišla je s drveta i živjela među seljanima. Podijelila je s njima svoje znanje, mudrost i etiku, pokazujući im razliku između dobra i zla. Nakon što je ispunila svoju misiju, vratila se na stablo okićeno cvjetovima Jacaranda i uzdigla na nebesa gdje se ujedinila sa svojim obećanim, Sinom Sunca, koji je ispunio sličnu misiju u drugom dijelu džungle.

Jacaranda u Los Angelesu i San Diegu, SAD

Katherine Olivia “Kate” Sessions (1857. – 1940.), hortikulturistica i botaničarka, dovela je Jacarandasa u Los Angeles početkom 20. stoljeća. Godine 1933. gradski šumar proglasio je Jacarandu najegzotičnijim stablom u Los Angelesu . Kad stabla Jacaranda procvjetaju, cijeli Los Angeles prelazi u party mod. Apsolutno su prekrasni i imaju prekrasan vizualni dojam.
Kate je također zaslužna za popularizaciju biljke u San Diegu. Poznata je po sadnji mnogih stabala i cvijeća u San Diegu. Bila je pionirska hortikulturistica koja je pomogla transformirati suhi i prašnjavi gradski park San Diega u živopisno okruženje

Što se krije iza ljepljive prirode Jacarande?

Ovo lijepo cvijeće koje oduzima dah je ljepljivo, stvara nered na terasama, ulicama, prilazima i automobilima.
Uzrokuju ga lisne uši , insekti koji hrle na cvijeće i nakon hranjenja izlučuju zašećerenu tvar, ostavljajući ljepljivi izmet koji se zove medljika.

Prednosti i upotrebe

Jacaranda se koristila kao prirodni lijek za liječenje bakterijskih infekcija, gonoreje, sifilisa i leukemije. Također se koristi za liječenje neuralgije, proširenih vena, akni, rana i kožnih infekcija.

Podaci o biljci Jacaranda

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.