Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Hortenzija (hortenzija)

Hortenzija je rod od oko 70 vrsta grmova, drveća i penjačica iz obitelji Hydrangeaceae , porijeklom iz južne i istočne Azije.
Postoje mnoge sorte i različite vrste hortenzija. Njihova velika, grmolika glava i karizmatični cvjetovi intenzivnih boja su veličanstveni za bukete i aranžmane. Hortenzije su jedno od najpopularnijih cvijeća. Ovo cvijeće donosi bezvremensku ljepotu i šarm što ih čini savršenim za bilo koju postavku!

 

 

Značenje imena

Ime roda dolazi od grčkog "hydros" ("voda") i "angos" ("tegla" ili "posuda") . To otprilike znači "bačva s vodom".

Simbolika hortenzije

Hortenzija simbolizira zahvalnost , iskrene emocije i ustrajnu ljubav .

Hortenzije predstavljaju pozitivne emocije za ljude koji su nam bliski, uključujući članove naše obitelji, stoga simboliziraju naše obiteljske korijene , naše porijeklo i našu prošlost.

Oni su također poznati kao pogrebno cvijeće u nekim zemljama i regijama.

Hortenzije mogu nositi i negativne konotacije, a mogu predstavljati taštinu i hvalisavost .

Zanimljive činjenice o hortenzi

Građa cvijeta hortenzije

Velika cvjetna glavica u raznim bojama koju mnogi ljudi nazivaju cvijetom zapravo se sastoji od onoga što je botanički poznato kao brakteje.

Svaki pojedinačni cvijet je relativno malen i nosi se u grozdovima na kraju stabljike.

Zašto hortenzije mijenjaju boju?

Neke hortenzije će promijeniti boju na temelju pH tla . Uzrokuje ga prisutnost aluminijskih iona.
Hortenzije su jedna od rijetkih biljaka koje akumuliraju aluminij i na njihovu boju utječe prisutnost aluminijskih iona.

Kisela tla s pH manjim od 6,0 ​​bogata su aluminijem zbog čega cvjetovi hortenzije postaju plavi i ljubičasti. To je zato što korijenje apsorbira višu razinu aluminija.

Alkalna tla s pH iznad 7,0 proizvode ružičaste ili čak crvene cvjetove. U ovakvim tipovima tla, aluminij je vezan i nedostupan korijenu biljaka.
Kako biste promijenili cvijeće iz plave u ružičastu, morate ukloniti aluminij iz tla. Najbolji način za to je dodavanje vapna u tlo koje će podići pH razinu.

U blago kiselom ili neutralnom tlu s razinom pH od 6,0 ​​do 7,0, cvjetovi su ljubičasti ili mješavina plave i ružičaste.

Također je vrijedno spomenuti da na bijele hortenzije ne utječe pH i one ostaju bijele bez obzira na pH tla. Uvijek će biti bijeli bez obzira na pH vrijednost tla.

Podaci o biljkama hortenzije

 






Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.