Type Here to Get Search Results !

Cvijeće gospina trava Hypericum

 

Hypericum je rod od više od 200 vrsta  cvjetnica iz obitelji Hypericaceae , koje rastu u umjerenim područjima Europe, sjeverne Afrike i Bliskog istoka.
Imaju svijetlo žute cvjetove s pet latica, s istaknutim prašnicima koji su često spojeni u snopove. Ove biljke su bile od znanstvenog interesa zbog svoje raširenosti u narodnoj medicini. Mnoge se vrste uzgajaju kao ukrasne biljke.

Značenje imena

Ime roda dolazi od grčke riječi “hyper”, što znači “iznad” i “eikon”, što znači slika , u odnosu na tradiciju vješanja biljaka preko slika, slika ili prozora.

Uobičajeni naziv “Sv. Ivanova trava” odnosi se na Ivana Krstitelja, jer biljka cvate oko blagdana Sv. Ivana Krstitelja krajem lipnja. Biljka se tradicionalno skupljala i spaljivala uoči ivanjske večeri (23. lipnja), kao zaštita od zlih duhova. Taj je datum kasnije kristijaniziran kao predvečerje blagdana sv. Ivana Krstitelja.
Izraz "wort" odnosi se na stari engleski naziv za biljku ili biljku.

Simbolika hipericuma

Hypericum simbolizira zaštitu i ponovno rođenje .

Također se često povezuje s vedrinom i nadahnućem .

Zanimljive činjenice o Hypericumu

Gospina trava (Hypericum perforatum)

Hypericum perforatum, poznat i kao gospina trava, medicinski je najvažnija vrsta iz roda Hypericum. Jedan je od najprodavanijih biljnih lijekova na svijetu!
Biljka ima antivirusna, antidepresivna i antikancerogena svojstva. Gospina trava se u medicini koristi stotinama godina za razne zdravstvene probleme. kao što su menstrualni grčevi, bolesti mokraćnog mjehura, dizenterija, proljev i čirevi na glistama. Tradicionalno se koristio za liječenje opeklina, posjekotina, modrica i rana. Biljka je također poznata po svojoj sposobnosti borbe protiv depresije, anksioznosti, opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OCD), poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), socijalne fobije i sezonskog afektivnog poremećaja (SAD).

Ova nevjerojatna biljka ima žlijezde (male crne mrlje) koje mogu proizvoditi krvavo crveno ulje. Prema legendi, izvorno je rasla pod Isusovim križem i tako je dobila svoju crvenu boju soka. Ulje gospine trave, poznato kao „Krv Kristova“, prekrasno je ulje za masažu zbog svog zagrijavajućeg i opuštajućeg učinka.

Ipak, s gospinom travom morate biti posebno oprezni jer može učiniti više štete nego koristi. Morate biti svjesni da ova biljka može stupiti u interakciju s drugim lijekovima.
Nadalje, biljka se može zamijeniti s drugim biljkama, stoga budite vrlo oprezni pri identifikaciji!

Tutsan (Hypericum androsaemum)

Hypericum androsaemum, poznatiji kao Tutsan, mali je listopadni grm koji je porijeklom iz Europe. Biljka se intenzivno uzgaja kao ukrasna biljka .
Žute cvjetove slijede jasne bobice koje iz bijele prelaze u zelene, crvene i crne. Crne bobice ne treba jesti jer su otrovne!

Prednosti i upotrebe

Vrste Hypericum poznate su po svojim ljekovitim svojstvima i široko se koriste u fitoterapiji .
Fitoterapija je medicinska praksa koja koristi biljke za prevenciju ili liječenje bolesti.

Neke se vrste koriste kao ukrasne biljke zbog svojih velikih, svijetlih i lijepih cvjetova.

Podaci o biljci Hypericum

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.