Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Gomphrena Popularna je ukrasna biljka

 

Gomphrena je rod od više od 100 vrsta cvjetnica iz obitelji Amaranthaceae , rasprostranjenih po toplim umjerenim, suptropskim i tropskim područjima svijeta.
Rod uključuje nisko rastuće jednogodišnje i trajnice koje cvjetaju u nijansama bijele, žute, ružičaste, narančaste, crvene i ljubičaste. Neke se vrste koriste kao ljekovite biljke, a neke se uzgajaju kao ukrasne biljke. Ove biljke su otporne na sušu i lako se uzgajaju. Pogodne su za krevete, obrube, lonce i prozorske kutije, a izvrsne su za svježe rezane i sušene cvjetne aranžmane.

 

Značenje imena

Ime roda potječe od latinske riječi “gromphaena” , imena koje se očito koristi za Amaranthus tricolor.

Simbolika Gomfrene

Gomphrena je simbol besmrtnosti i beskrajne ljubavi .

Biljka ima nevjerojatnu sposobnost da traje godinama kada se osuši, otuda i simbolika.


Zanimljive činjenice o Gomphreni

Globus Amarant (Gomphrena globosa)

Gomphrena globosa, obično poznata kao Globe amarant, jednogodišnja je vrsta porijeklom iz Srednje Amerike, ali se uzgaja diljem svijeta. Naraste do 60 cm i daje male cvjetove u obliku kugle u nijansama ljubičaste, crvene, ružičasto žute i bijele. Šareni "cvjetovi" zapravo su papirnati listovi ili modificirani listovi, dok su pravi cvjetovi jedva vidljivi i rastu unutar ovih prekrasnih listova. Biljka nije upadljiva i nema miris, ali je vole leptiri i drugi mali oprašivači. Vrtlari vole njegovo lijepo lišće i cvjetove poput kugle, koji su prekrasni i svježi i osušeni.

Biljka zahtijeva malo njege i uspijevat će u gotovo svim vrstama tla sve dok dobro drenira. Najbolje djeluje u pH rasponu od oko 5,5 do 6,5. Biljka je otporna na toplinu i ne smije se previše zalijevati.

Globe Amarant se danas uzgaja diljem svijeta kao ukrasna biljka, a koristi se i u tradicionalnoj medicini.
Popularna je ukrasna biljka koja se koristi za rezano cvijeće, biljke u loncima i za krajolik. Često se suši za unutarnju dekoraciju i koristi u potpourrisima i aranžmanima od suhog cvijeća.
Biljka može biti korisna za razne bolesti . Koristi se za liječenje nekoliko respiratornih stanja uključujući kašalj, bronhijalnu astmu, akutni i kronični bronhitis. Također se koristi za liječenje visokog krvnog tlaka, dijabetesa i zadržavanja mokraće. Može ojačati imunološki sustav, smanjiti kolesterol i djelovati kao sredstvo protiv raka.
Globe Amarant je jestiva ponekad se koristi kao potherbs. Vrlo je popularan u obliku čaja i široko je dostupan u mnogim trgovinama.

Postoje mnoge sorte ove vrste, a neke od njih su postale popularne u hortikulturalnoj trgovini. Gomphrena 'Fireworks' je najomiljenija sorta među vrtlarima zbog lijepog izgleda i vrlo dugotrajne izvedbe. Ova sorta ima ružičaste ili ljubičaste strukture nalik na latice poznate kao brakteje i sitne žute cvjetove na vrhovima. Biljka zadržava boju nakon rezanja i sušenja, što je čini savršenom za rezanje ili zanatski vrt. Viši je od vrste i može doseći visinu od 120 cm (4 stope). Otporan je na vrućinu, sušu i vlagu, cvjeta tijekom vegetacije do prvog mraza.

Podaci o biljci Gomphrena

 




Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.