Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Gloriosa (plameni ljiljan)

 

Gloriosa je rod od oko 10 vrsta iz obitelji Colchicaceae , porijeklom iz tropske Afrike i Azije. Klasificiraju se kao trajnice, ali se obično tretiraju kao poluotporne jednogodišnje biljke.
Poznati su po svojim atraktivnim cvjetovima egzotičnog izgleda koji cvjetaju od kasnog proljeća do jeseni. Ove privlačne penjačice zaslužuju ponosno mjesto u svakom vrtu sa svojim živim bojama i prepoznatljivim oblikom. Ako tražite nešto posebno za svoj vrt ili dom, ili vam je teško pronaći određenu biljku koju ste oduvijek željeli, Gloriosa je savršena biljka za vas!

 

Značenje imena

Ime roda potječe od latinske riječi “gloriosus” , što znači “slavan” i odnosi se na izgled cvijeća.

"Plameni ljiljan" uobičajeno je ime koje se daje brojnim vrstama iz roda Gloriosa, ali se obično odnosi na Gloriosa superba.

Gloriosa simbolika

Gloriosa simbolizira strast, ponos, čast i slavu , ali također može predstavljati čistoću i ljepotu .

Zanimljive činjenice o Gloriosi

plameni ljiljan (Gloriosa superba)

Gloriosa superba, nadaleko poznata kao plameni ljiljan, višegodišnja je biljka porijeklom iz južne Azije i južne do jugoistočne Afrike. Definitivno je najpopularnija vrsta iz roda Gloriosa .

Vrsta je znanstveno poznata kao Gloriosa superba. Specifičan epitet “superba” dolazi od latinskog “superbus”, što znači “ponosan”, “veličanstven” ili “sjajan”, u odnosu na zapanjujuće cvjetove ove biljke.
Gloriosa superba je također poznata kao "Plameni ljiljan", "Ljiljan za penjanje" i "Glory Lily".

Biljka preferira bogato i dobro drenirano tlo na punom suncu ili u polusjeni. Raste iz rizoma, podzemne stabljike iz koje se razvija korijenje. Može rasti prema gore ili uz tlo, dostižući ukupnu visinu ili duljinu od oko 4 m (13 stopa). Listovi su mu dugi i tanki, s viticama koje mu omogućuju da grabi strukture i druge biljke. Biljka daje jedinstvene cvjetove koji imaju šest refleksnih listova cvjetnjaka u nijansama žute, ružičaste, narančaste, ljubičaste i crvene, ali najčešće kombinacije boja su grimizno crvena sa žutom bazom.

Plameni ljiljan naširoko se uzgaja kao ukrasna biljka zbog svojih velikih, šarenih i upadljivih cvjetova. Cijenjen je i kao rezani cvijet i izvrstan je dodatak posebnim cvjetnim aranžmanima.

Nekoliko prethodnih studija pokazalo je ljekovitu vrijednost ove biljke.
Smatra se važnom ljekovitom biljkom zbog svoje tradicionalne upotrebe u liječenju gihta, rana, ugriza zmija, čireva, artritisa, kolere, kolika, problema s bubrezima, tifusa, svrbeža, gube, modrica, uganuća, hemoroida, raka, impotencije i neplodnosti. . Biljka se također koristila za liječenje akni, ušiju i mnogih vrsta unutarnjih parazita.

Plameni ljiljan je nacionalni cvijet Zimbabvea .
Biljka je vrlo popularna u Zimbabveu, gdje je zaštićena od ilegalne berbe. Zaštićena je Zakonom o parkovima i divljim životinjama Zimbabvea, što čini zločinom branje, oštećenje, posjedovanje ili razmjenu biljke osim ako nije u granicama dopuštenja.

Vrsta je vrlo otrovna i može biti smrtonosna ako se proguta .
Svi dijelovi biljke sadrže kolhicin, otrovni alkaloid koji djeluje na živčani sustav. Neki od simptoma uključuju umor, utrnulost, povraćanje, zatajenje bubrega, poteškoće s disanjem i osjećaj gušenja. Nadalje, izravan kontakt s kožom može dovesti do iritacije kože i osipa pa trebate nositi rukavice i duge rukave kako biste izbjegli kontakt sa sokom.

Unatoč svojoj ljepoti, smatra se invazivnim korovom u mnogim zemljama  uključujući Australiju, otočje Pacifika i Sjedinjene Države.
Vatreni ljiljan smatra se jednom od najinvazivnijih biljaka u Australiji. Ovaj invazivni ekološki korov često se širi odlaganjem vrtnog otpada u grmlje. Također će se brzo širiti kada nije podrezana, što pokazuje potrebu za pažljivim upravljanjem.

Podaci o biljci Gloriosa

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.