Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Emilia (Cvijet s resicama)

 

Emilia, također poznata kao cvijet kićanke, je rod od više od 100 vrsta iz obitelji Asteraceae , rasprostranjenih uglavnom u tropskim regijama Starog svijeta.
Emilia ima svijetle cvjetove poput resica koji se pojavljuju na svojim vitkim stabljikama ljeti i ranu jesen. Cvijeće dolazi u nijansama ljubičaste, crvene i narančaste i izvrsno je za kontejnerske vrtove i svježe rezane cvjetne aranžmane.

 

 

Značenje imena

Etimologija imena roda je nepoznata .

Uobičajeni naziv "cvijet s resicama" odnosi se na njegovu karakterističnu cvjetnu glavicu u obliku rese.

Simbolika Emilije

Cvijet s resicama simbolizira kreativnost .

Zanimljive činjenice o Emiliji


Jorgovan cvijet s resicama (Emilia sonchifolia)

Emilia sonchifolia, također poznata kao Jorgovan cvijet kićanke, jedan je od "Deset svetih cvjetova" u državi Kerala u Indiji , poznatiji kao Dasapushpam. Ove biljke su kulturološki i medicinski značajne za ljude Kerale u Indiji. Dasapushpam čini skupinu od deset povoljnih biljaka koje se koriste kao ayurvedski lijek za liječenje kroničnih bolesti.
Žene Kerale nose ovo cvijeće u kosi na dan Thiruvathire i izvode Thiruvathirakkali, plesnu formu porijeklom iz Kerale. Kaže se da nošenje ovog cvijeća koristi njihovom zdravlju. Prema Ayurvedi, Emilia sonchifolia se koristi za liječenje Kapha i Vata neravnoteže i učinkovita je u liječenju groznice, tonzilitisa, konjuktivitisa, infekcija glistama i alergija.

Je li Emilia invazivna?

Neke vrste mogu biti invazivne tamo gdje su tlo i klima pogodni. Oni proizvode velike količine vjetrom raspršenog sjemena koje se može prenositi na velike udaljenosti.
Emilia fosbergii je navedena kao korov u Kolumbiji, Kostariki, Meksiku i mnogim pacifičkim otocima.

Prednosti i upotrebe

Biljku su različite zajednice koristile u prehrambene i medicinske svrhe.
Koristi se kao lijek za razne bolesti , kao što su zacjeljivanje rana, grlobolja, visoki krvni tlak i konjuktivitis. Također se koristi za želučane tegobe i kao lijek protiv proljeva.
Znanstvena istraživanja pokazuju da bi ova biljka mogla biti korisna u liječenju očnih bolesti.
Biljka je također jestiva , ali nije svima omiljena. Listovi se jedu u salatama i juhama.

Podaci o biljkama Emilia

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.