-->

Cvijet Digitalis (lisičarka) simbol zaštite i ozdravljenja

 

Digitalis, obično poznat kao lisičarka, je rod od oko 25 vrsta zeljastih biljaka iz obitelji Plantaginaceae , porijeklom iz Europe, Azije i sjeverozapadne Afrike.
Ova privlačna, dramatična biljka nosi grozd visokih, visećih cjevastih ili zvonastih cvjetova. Atraktivne i prepoznatljive, lisičarke su lako prepoznatljivo divlje cvijeće nadaleko poznato po svojoj toksičnosti, kao i medicinskim svojstvima.

Značenje imena

Ime roda potječe od latinske riječi “digitus” (što znači “prst”) jer se biljka lako može staviti preko prsta.

Simbolika digitalisa

Digitalis je simbol zaštite i ozdravljenja .

 

Zanimljive činjenice o Digitalisu

Je li digitalis otrovan?

Digitalis je izuzetno otrovan zbog prisutnosti snažnih kemikalija koje mogu uzrokovati usporavanje ili nepravilan rad srca. Svi dijelovi biljke su otrovni, uključujući cvijeće, lišće, sok, sjemenke i korijenje. Konzumacija biljke, čak i osušene, uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su drhtanje, konvulzije, halucinacije, zamagljen vid, pa čak i smrt.

Prednosti i upotrebe

Iako je vrlo otrovan, Digitalis je dobro poznat kao izvor lijekova .
Njegove otrovne kemikalije koriste se za proizvodnju lijeka zvanog digoksin. Ove kemikalije mogu pomoći osobama koje pate od kongestivnog zatajenja srca, astme, nepravilnog otkucaja srca, epilepsije, tuberkuloze, glavobolje i spazma povećanjem izlazne krvi srca i jačinom kontrakcija srčanog mišića. Digitalis se ne preporučuje za samoliječenje.

Podaci o biljci digitalis

LihatTutupKomentar

Cvijeć Nigella je poznata kao ljekovita biljka u cijelom svijetu. Ima antibakterijska, antifungalna, antiparazitska, antioksidativna i protuupalna svojstva.

  Nigella je rod od oko 20 vrsta iz obitelji Ranunculaceae , porijeklom iz Europe, Sjeverne Afrike i Azije. Biljka ima lijepe, upadljive c...