Type Here to Get Search Results !

Cvijeće za vrt Cistus (Rock Rose) simboliziraju izdržljivost , snagu i odlučnost

 

Cistus, obično poznat kao Rock Rose, rod je od oko 50 vrsta zimzelenog grmlja iz obitelji Cistaceae , uglavnom porijeklom iz mediteranske regije.
Rock ruže proizvode jednostavne, suprotne listove i cvjetove u obliku zdjelice s pet latica koji cvjetaju u nijansama bijele, ružičaste i ljubičaste. Smatraju se biljkama koje se ne održavaju jer su otporne na sušu i vrlo će se dobro držati kada se ne zalijevaju dosljedno. Oni uspijevaju u suhim uvjetima dok vašem vrtu pružaju teksturu i boju tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

 

Značenje imena

Ime roda potječe od starogrčke riječi "kisthos" , što znači "košara" ili "kutija" , u odnosu na oblik plodova kod nekih vrsta.

Uobičajeni naziv "Rock Rose" odnosi se na sličnost cvijeća sa staromodnim ružama, u kombinaciji sa stjenovitim staništem u kojem rastu.

Simbolika cistusa

Stijene ruže simboliziraju izdržljivost , snagu i odlučnost .

Ove biljke otporne na sušu i izdržljive će uvijek preživjeti.

Zanimljive činjenice o Cistusu

Stijena ruža kao biljka domaćin

Kamene ruže i druge biljke iz iste obitelji (Cistaceae) jedini su domaćin Cytinus hypocistis , male parazitske biljke iz obitelji Cytinaceae. Cytinus hypocistis nedostaje klorofil i dobiva svoju prehranu iz biljke domaćina. Nema pravog korijena i listova i svijetlo je crvene boje dok se cvjetovi ne otvore.

Prednosti i upotrebe

Mnoge vrste imaju ljekovita svojstva i korištene su za liječenje raznih bolesti uključujući prehladu, kašalj, menstrualne probleme, probleme s kožom, rane, proljev, dizenteriju i reumatizam. Ova biljka ima snažna antivirusna svojstva i pomaže poboljšati funkciju imunološkog sustava. Također ima antibakterijska i antifungalna svojstva koja ga čine korisnim u liječenju infekcija. Usporava proces starenja dajući tijelu svjež osjećaj optimizma.

Biljka se koristi u kozmetičkoj i parfemskoj industriji . Njegovo eterično ulje koristi se za razne kožne tegobe.

Nekoliko vrsta je udomaćeno kao kućne biljke i koriste se kao ukrasne biljke . Postoji niz sorti s različitim oblicima i uzorcima.

Stijene ruže se također koriste u xeriscapingu , vrsti krajolika koja smanjuje potrebu za dodatnim zalijevanjem.

Podaci o biljkama Cistus

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.