Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Šafran Biljka koja simbolizira mladost

 

Crocus je rod od oko 90 vrsta trajnica iz obitelji Iridaceae , porijeklom iz Azije, Sjeverne Afrike, Mediteranske Europe i Alpa.
Većina vrsta rasprostranjena je u divljini, od stjenovitih planina i alpskih livada do šuma i šipražja. Cvjetovi su čašasti i uglavnom se sastoje od šest latica. Dolaze u raznim bojama i često su prve koje cvjetaju u kasnu zimu ili rano proljeće. Pravi dolazak proljeća često je obilježen jarkim bojama Crocusa.

 

 

Značenje imena

Ime roda potječe od "krokos" , starogrčkog naziva za šafran (Crocus sativus).

Simbolika krokusa

Krokus simbolizira mladost , ponovno rođenje , vedrinu , zadovoljstvo , veselje  i radost .

Možda biste željeli pogledati i naš članak o značenju i simbolici cvijeta krokusa .


Zanimljive činjenice o Crocusu

Šafran Crocus (Crocus sativus)

Crocus sativus, obično nazvan Šafran Crocus, je višegodišnja biljka koja cvjeta u jesen. Porijeklom je iz Grčke i jugozapadne Azije. Biljka se uzgaja za proizvodnju začinskog šafrana, posebno u Iranu, a poznato je da ima brojna ljekovita svojstva.
To je poznata ljekovita biljka s dugom poviješću učinkovite uporabe. Šafran djeluje kao antioksidans, sedativ, jača imunološki sustav, a poznat je i kao antikancerogen.
Biljka je izvor začinskog šafrana, koji se pravi od osušenih stigmi biljke. Šafran je jedan od najskupljih svjetskih začina koji se široko koristi u kuhinji mnogih europskih i azijskih zemalja.

Crocus sativus se također koristi u kozmetici i u parfemima .

Prapovijesni krokus

Pigmenti na bazi šafrana krasili su prapovijesne špilje . U današnjem Iraku (sjeverozapadno od Perzijskog Carstva) pronađeni su 50000 godina stari prikazi prapovijesnih zvijeri.

Podaci o biljkama krokusa

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.