Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Krokozmija (Montbretia) predstavlja povjerenje

Crocosmia je rod od oko 10 vrsta iz obitelji Iridaceae , porijeklom iz južne i istočne Afrike.
Biljka ima lišće u obliku mača i upadljive, jarke boje, lijevkaste cvjetove na zakrivljenim stabljikama. Crocosmia će cvjetati od srpnja do listopada i privlačiti veliku pozornost.

Značenje imena

Znanstveno ime dolazi od grčkih riječi "krokos" ("šafran") i "osme" ("miris" ili "miris") , aludirajući na miris šafrana koji proizvodi suho cvijeće. Kada se osušeni cvjetovi stave u toplu vodu, ispuštaju jak miris šafrana.

Njegovo uobičajeno ime je dobilo u čast Coqueberta de Montbreta (1780-1801), francuskog botaničara koji je pratio Napoleona kada je napao Egipat 1798. godine.

Simbolika Crocosmia

Crocosmia predstavlja povjerenje , osjećaje ljubavi i najdublje emocije .

Zanimljive činjenice o Crocosmia

Kultivari Crocosmia

Crocosmia je jedna od biljaka koja potječe iz Afrike, ali se uzgaja u cijelom svijetu . Raznolikost sorti je ogromna s više od 400 dostupnih sorti.
Prve hibride proizveo je francuski uzgajivač biljaka Victor Lemoine (1823-1911), poznat po božurima i jorgovanima. Bio je jedan od najplodnijih uzgajivača biljaka svog razdoblja.
Popularni hibrid Crocosmia x Curtonus 'Lucifer' je najrasprostranjenija sorta Crocosmia, sa svojim tipičnim lišćem u obliku mača i neobičnim, jarko crvenim cvjetovima koji se uzdižu na visokim zasvođenim stabljikama. Crocosmia 'Lucifer' je izuzetno dugotrajna trajnica i najotpornija od svih sorti Crocosmia. Njegovo živo cvijeće privući će kolibrije u vaš vrt, a možda i vaše susjede.

Prednosti i upotrebe

Crocosmia se koristi za proizvodnju žute boje , koja se koristi kao zamjena za šafran za bojenje hrane.

Ovo cvijeće izvrsno je rezano cvijeće za svježe ili sušene aranžmane.

Podaci o biljci Crocosmia

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.