Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Dijascija (Twinspur) ima simbiotski odnos s pčelama

 

Diascia je rod od oko 70 vrsta iz obitelji Scrophulariaceae , porijeklom iz južne Afrike.
Dijascija daje male, tamnozelene listove i male, ali obilne cvjetove. Šareni cvjetovi nalik školjkama nose se u labavim grozdovima od proljeća do jeseni. Cjevaste su i usne, svaka s dvije ostruge na stražnjoj strani cvijeta. Dijascija je iznimno popularna ukrasna biljka diljem svijeta. Izvrstan je za kamenjare, kontejnere i bordure.

Značenje imena

Ime roda potječe od grčkih riječi "di" ("dva") i "askos" ("mjehur" ili "vrećica") , a odnosi se na par ostruga koji sadrže ulje na stražnjoj strani svakog cvijeta.

Uobičajeni naziv "Twinspur" također dolazi od ove karakteristične osobine.

Simbolika dijascije

Dijascija je simbol vjernosti i prijateljstva .

Zanimljive činjenice o Diascii

Simbiotski odnos s pčelama Rediviva

Mnoge biljke su razvile posebne odnose s drugim organizmima, pa su te biljke razvile odnos s malom grupom pčela.
Vrste dijascia oprašuju specifični rod pčela sakupljača ulja – Rediviva. Dijascija ima dvije duge ostruge na stražnjoj strani svakog cvijeta koje sadrže žlijezde koje proizvode ulje kako bi privukle pčele oprašivače. Ostruge mogu varirati u duljini kod različitih vrsta Diascia, što ima sve veze s njihovim specifičnim oprašivačem. Pčele moraju svoje posebno opremljene prednje noge uvesti u parne ostruge dijascije, kako bi skupile ulje iz unutrašnjosti dviju ostruga. Ako uspiju u tome, učinkovito će zagrliti reproduktivne dijelove cvijeta i postići oprašivanje.

Podaci o biljkama dijascije

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.