-->

Cvijeće Dicentra (Srce koje krvari)

 

Dicentra, poznatija kao "Krvava srce", rod je od oko 10 vrsta zeljastih biljaka iz obitelji Papaveraceae , porijeklom iz Azije i Sjeverne Amerike.
Njihova izvanredna karakteristika je oblik cvjetova. Dicentra nosi cvjetove u obliku srca koji vise u nizu sa zakrivljenih stabljika, s kojih na dnu visi mala "kapljica krvi", dajući biljci spektakularan izgled. Cvjetaju u proljeće i rano ljeto, a s dolaskom ljetne vrućine umiru natrag u zemlju.

 

Značenje imena

Ime roda potječe od grčkih riječi "dis" ("dvaput") i "kenton" ("ostruga") , što se odnosi na oblik cvijeća - dvije ostruge koje nose nektar.

Simbolika Dicentra

Dicentra je simbol romantične ljubavi i čistoće.

Zanimljivosti o Dicentri

Lamprocapnos spectabilis

Lamprocapnos spectabilis (ranije Dicentra spectabilis) jedina je vrsta u rodu Lamprocapnos, još uvijek nadaleko poznata pod svojim starim imenom – Dicentra spectabilis .
To je jedno od najljepših cvjetova na svijetu i definitivno je najsavršeniji cvijet u obliku srca. Međutim, više nije član roda Dicentra.

Podaci o postrojenju Dicentra

LihatTutupKomentar

Cvijeć Nigella je poznata kao ljekovita biljka u cijelom svijetu. Ima antibakterijska, antifungalna, antiparazitska, antioksidativna i protuupalna svojstva.

  Nigella je rod od oko 20 vrsta iz obitelji Ranunculaceae , porijeklom iz Europe, Sjeverne Afrike i Azije. Biljka ima lijepe, upadljive c...