Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Bellis (Tratinčica) Vrtno Cvijeće

 Bellis je rod cvjetnica, uglavnom trajnica, koje pripadaju obitelji suncokreta (Asteraceae) , a porijeklom su iz Europe i sjeverne Afrike.
Rod sadrži 10 vrsta uključujući Bellis perennis , takozvanu "običnu tratinčicu" ili "englesku tratinčicu", koja se često smatra ikoničnim simbolom cijele vrste. Pripadnici Bellisa imaju bazalne listove i usamljene cvjetne glavice na jednostavnim peteljkama. Izvrsni su za gredice, obrube i kamenjare.

 

 

Značenje imena

Ime roda "Bellis" je latinska riječ za "lijep" ili "lijep" .

Uobičajeni naziv "Daisy" je pokvaren "Days Eye" i odnosi se na način na koji se cvijet zatvara noću i otvara danju, jer se noću latice zatvaraju preko žute sredine, a danju se ponovno otvaraju.
To je također žargonska riječ za nešto izvrsne kvalitete.

Bellis simbolika

Bellis predstavlja nevinost , čistoću , ponovno rođenje i nove početke .

Zanimljive činjenice o Bellis

Cvjetna struktura

Iako odaju dojam jednog cvijeta, sastoje se od dvije vrste cvjetova –  cvjetića diska (u sredini) i cvjetića poput latica (na periferiji), pa se zapravo sastoje od dva cvijeta spojena u jedan .

Je li Bellis invazivan?

Biljke brzo rastu i brzo se šire. Zbog činjenice da su otporni na većinu buba i pesticida, postaju invazivni u mnogim područjima .

Prednosti i upotrebe

Bellis perennis se u tradicionalnoj medicini koristio za liječenje modrica, rana, bolova u mišićima, slomljenih kostiju, reume i raznih kožnih problema. Također se koristi za liječenje gastritisa, proljeva, kašlja, bronhitisa, poremećaja jetre i bubrega.

Listovi tratinčice su jestivi i mogu biti ukusan dodatak salatama.

Ovaj cvijet inspirirao je mnoge autore i pjesnike kroz povijest . Tratinčice se smatraju stalnim izvorom inspiracije umjetnicima iz mnogih kultura.
Na primjer, Shakespeare je u Hamletu koristio lanac tratinčice da predstavi Ofelijinu nevinost.

Podaci o biljkama Bellis

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.