Type Here to Get Search Results !

Cvijeće za groblje Amsonij (Plava Zvijezda) ili Amsonia


Amsonia je rod od oko 20 vrsta trajnica iz obitelji Apocynaceae , uglavnom porijeklom iz Sjeverne Amerike.

Amsonia ima cvjetove u obliku zvijezda i višestruke lisnate stabljike koje rastu iz poludrvenastog podloga. Cvjetovi su u bazi cjevasti, s pet oštro šiljastih latica. Amsonij se može koristiti kao pojedinačna biljka ili u masovnim zasadima. Ove biljke izgledaju zgodno u višegodišnjem vrtnom krevetu, kao granična biljka ili u vrtu vikendice. Također su korisni u privlačenju pčela i kolibrija u vaš vrt. Ne samo da ih je lako uzgajati, već je za ove biljke lako i brinuti.

 

Značenje imena

Rod je dobio ime u čast dr. Charlesa Amsona , liječnika iz 18. stoljeća iz Virginije.

Uobičajeni naziv "Plava zvijezda" odnosi se na cvjetove u obliku zvijezda.

Simbolika amonijaka

Amsonij predstavlja izdržljivost , snagu i odlučnost .

Zanimljive činjenice o Amsoniju

Je li amsonij otrovan?

Kao i drugi članovi obitelji pasjih psića (Apocynaceae), Amsonia ima bijeli, mliječni sok koji uzrokuje da ova biljka nije ukusna za kukce, zečeve, jelene i mnoge druge vrtne štetočine.
Ali kemijski spoj u svom mliječnom soku uzrokuje razne iritacije kože na ljudima i životinjama. Međutim, mliječni sok se ne smatra štetnim za ljude, iako se osobama s alergijama na lateks savjetuje da nose rukavice pri rukovanju biljkom.

Sorte amsonija

Postoje mnoge sorte Amsonia i vrtlar koji ih želi uzgajati sigurno može pronaći sortu koja odgovara njegovim potrebama.
Amsonia 'Blue Ice' je jedna od najpopularnijih sorti. To je uspravna biljka koja tvori grudice sa zvjezdastim, tamnoplavim cvjetovima na uspravnim, lisnatim stabljikama. Ima najupečatljivije i najspektakularnije cvijeće od svih amsonija.
Još jedna popularna sorta je Amsonia tabernaemontana 'Short Stack' . To je patuljasta sorta koja obično naraste do samo 25 cm (10 inča) visine. Ova sorta ima nebesko plave cvjetove i svijetlozeleno lišće koje u jesen poprimi zlatnožutu boju. To je biljka koja se lako uzgaja i izgleda sjajno u kamenim vrtovima, vlažnim rubovima i mješovitim višegodišnjim gredicama.

Podaci o postrojenju za amonijak

 

 

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.