Type Here to Get Search Results !

Cvijeće za groblje Amarilis

 


Amaryllis je rod od dvije vrste cvjetnih lukovica – Amaryllis belladonna i Amaryllis paradisicola. Ove dvije vrste pripadaju obitelji Amaryllidaceae i porijeklom su iz Južne Afrike.
Oni proizvode mirisne cvjetove u obliku trube na visokim stabljikama. Ove ljepotice privlačne su leptirima, pticama i pčelama, a ljupke kao rezano cvijeće.

 

 

 

Značenje imena

Ime roda dolazi od grčkog "amarysso" , što znači "blistati" .
Ime je izvedeno iz Vergilijeve pjesme u kojoj je pastirica po imenu Amaryllis imala neuzvraćenu ljubav prema vrtlaru po imenu Alteo. Svakodnevno je jedan mjesec hodala do njegovih vrata i svaki dan probijala svoje srce zlatnom strijelom. Krv iz Amaryllisovog srca stvara prekrasno cvijeće duž staze. Novi cvijet nazvan je - Amaryllis.

Simbolika amarilisa

Amaryllis simbolizira samopouzdanje i ponos .

Zanimljive činjenice o Amaryllis

Amaryllis ili Hippeastrum?

Amaryllis je također uobičajeni naziv za rod Hippeastrum  koji je odvojen od roda Amaryllis u 19. stoljeću.

Hibridizacija Amaryllisa započela je prije nekoliko stoljeća. Hibridi koje obično nazivamo "Amaryllis" svrstani su u rod Hippeastrum i često su, ali netočno, poznati kao Amaryllis.

Razlike između Amaryllis Belladonna i Amaryllis Paradisicola

Postoje neke morfološke razlike između Amaryllis belladonna i Amaryllis paradisicola, ali su suptilne i male.
Najvidljivije su da Amaryllis paradisicola ima listove široke i jezičaste, s kratkim dlačicama s obje strane listova, dok Amaryllis belladonna ima listove usko nalik na remen.

Histerantija i gole dame

Amaryllis belladonna je također poznat kao "Belladonna Lily" ili "Naked Lady", jer njezini cvjetovi cvjetaju prije nego što se razviju listovi u obliku remena.

Fenomen cvatnje prije nego što se lišće pojavi poznat je kao histerantija. To je čudna pojava prisutna kod mnogih geofita kao što su Urginea maritima i Scilla autumnalis.

Podaci o biljkama amarilisa

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.