Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Maslačak (Taraxacum)


 Taraxacum, nadaleko poznat kao Maslačak, veliki je rod više od 500 vrsta zeljastih trajnica u obitelji Asteraceae, porijeklom iz Euroazije.
Maslačak je neizmjerno popularan i rasprostranjen po cijelom svijetu, raste bilo gdje postoji prstohvat tla. Dolaze u različitim oblicima i veličinama, a njihovi žuti cvjetovi cvjetaju tijekom cijele sezone. Ovi invazivni korovi mogu zauzeti različita okruženja, dajući im impresivan izgled i čaroban izgled!

 

Značenje naziva

Ime roda Taraxacum potječe od grčkih riječi "taraxos", što znači "poremećaj" i "akos", što znači "lijek".

Uobičajeno ime Maslačak je korupcija francuskog "dent de lion", što znači "lavlji zub", koji se odnosi na nazubljene listove biljke.

Taraxacum simbolika

Maslačak općenito simbolizira sreću, radost i mladenačke misli, ali može simbolizirati i zdravlje, moć, ustrajnost, izdržljivost i odlučnost.

Također se kaže da predstavlja sunčevu moć, dobre želje, nadu i prosperitet.

 

Zanimljive činjenice o Taraxacumu

Leteće sjeme maslačka

U područjima u kojima biljka aktivno raste često se može vidjeti da ljudi, obično djeca pušu osušeno sjeme cvijeta, šaljući ih u zrak poput sićušnih helikoptera. To čine kako bi privukli sreću jer se vjeruje da puhanje sjemena donosi sreću ili ispunjava želju. Osim toga, leteće sjeme je sjajno i čini da se osjećate slobodno i sretno!

Jesu li maslačak invazivan?

Maslačak se smatra agresivnim i invazivnim korovom.
Njegovo sjeme često se nosi miljama daleko od svog podrijetla, zbog padobrana koji nose sjeme i sposobnosti privlačenja oprašivača. Sa svojim dubokim korijenima, Maslačak će konzumirati što više vode i dominirati drugim vrstama u blizini. Često su otporni na mnoge herbicide, au nekim slučajevima ih je stvarno teško riješiti.
Dobra stvar kod njihove invazivne navike je da je svaki dio ove biljke koristan i može se koristiti za lijekove, hranu i boju.

Prednosti i koristi

Maslačak se koristi u mnogim tradicionalnim i modernim biljnim medicinskim sustavima.
I lišće i korijenje mogu se koristiti u čajevima, kremama i tonicima. Maslačak se stoljećima koristi za detoksikaciju, smanjenje upale, kao prirodni diuretik i antioksidans. Biljka sadrži obilne količine vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari kao što su vitamin A, C, K, kalcij, kalij, željezo, mangan, proteini, ugljikohidrati i beta karoten. Učinkovit je u liječenju širokog spektra bolesti, uključujući alergije, prehlade, gripe, grlobolju, hrkanje, krvarenje iz nosa, anemiju, artritis, giht, grčeve i tuberkulozu. Može biti od pomoći u liječenju kožnih stanja poput akni, ekcema, košnica, rozaceje i opeklina od sunca. Također pomaže kod nadutosti, zatvora, kandide i probavne smetnje.

Kao hrana, Maslačak je vrijedan jer su nevjerojatan izvor hranjivih tvari. Mogu se jako ubirati, jesti svježe ili sušiti za čaj. Svi dijelovi biljke su jestivi.

 

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.