-->

Cvijeće Myosotis (Ne zaboravi me; škorpionska trava)

 


Myosotis je rod od oko 50 vrsta trajnica iz obitelji Boraginaceae , porijeklom iz Europe i Azije.
Ova prekrasna biljka ima pet latica i pet čašica i najbolje se vidi od svibnja do listopada. Njegovi šarmantni sitni cvjetovi uglavnom su plavi, ali se pojavljuju i u bijeloj i ružičastoj. Myosotis je izvrstan za vrtne gredice, kamenjare ili u kontejnerima. Dodat će boju i teksturu svakom vrtu!

 

Značenje imena

Ime roda “Myosotis” potječe iz grčkog i znači “mišje uho” , jer listovi podsjećaju na mišje uho.

Njegov uobičajeni naziv “Ne zaboravi me” potječe od francuskog “ne m'oubliez pas” i postoje mnoge legende o imenu “Ne zaboravi”.
Legenda kaže da su u srednjem vijeku vitez i njegova dama šetali pored rijeke. Ubrao je za nju gomilu cvijeća, ali zbog teškog oklopa izgubio je ravnotežu i pao je u rijeku. Dok se davio, bacio joj je lopu cvijeća i povikao “Ne zaboravi me”.
Prema njemačkoj legendi, kada je Bog dao imena svim cvjetovima, ovaj cvijet je bio posljednja, neimenovana biljka. Sitni, neimenovani cvijet je povikao: "Ne zaboravi, Gospodine!" i Bog reče: "To će biti tvoje ime!".

Simbolika Myosotisa

Jezikom cvijeća, Forget Me Not predstavlja nadu , sjećanje , pravu i besmrtnu ljubav .

Ovo cvijeće također je povezano sa pogrebima i smrću .

Zanimljive činjenice o Myosotisu

Ne zaboravi me kao nacionalni cvjetni i cvjetni amblem

Myosotis alpestris je državni cvijet Aljaske . Usvojen je kao cvjetni amblem teritorija Aljaske 1917. godine. Aljaska ga je nazvala svojim službenim cvijetom prije nego što je uopće postala država i brzo ga je usvojila šira populacija. Kada je Aljaska postala država, zadržala je Myosotis alpestris kao svoj službeni državni cvijet.

Ne zaboravi me usvojili su Newfoundlandci u spomen na svoje poginule u Prvom svjetskom ratu.


Armenija ga je također prihvatila kao simbol stogodišnjice genocida nad Armenima .

Alzheimerovo društvo ga koristi kao simbol gubitka pamćenja , kako bi podiglo svijest o toj bolesti.

Ne zaboravi me također simbol Međunarodnog dana nestale djece .

Ne zaboravi me – prednosti i upotreba

Ova biljka je dobar lijek za očne bolesti, ali se koristila i za plućne probleme, krvarenje iz nosa i za zacjeljivanje vanjskih rana.

Zbog svojih adstringentnih i oftalmoloških svojstava, ova biljka se koristila u losionima .

Podaci o biljkama Myosotis

LihatTutupKomentar

Cvijeć Nigella je poznata kao ljekovita biljka u cijelom svijetu. Ima antibakterijska, antifungalna, antiparazitska, antioksidativna i protuupalna svojstva.

  Nigella je rod od oko 20 vrsta iz obitelji Ranunculaceae , porijeklom iz Europe, Sjeverne Afrike i Azije. Biljka ima lijepe, upadljive c...