Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Ljiljan (Lilium)

 

Lilium je rod od oko 100 vrsta lukovičastih trajnica koje dolaze u različitim oblicima i bojama. Rod pripada obitelji Liliaceae i porijeklom je sa sjeverne hemisfere.
To su uspravne trajnice s obično uskim listovima i cvjetovima koje karakterizira šest segmenata nalik na latice (tri latice uz tri sepala) koji mogu oblikovati oblik trube. Većina njih su elegantne, svijetle boje i mirisne. Kroz povijest, Lilium je bio snažan simbol u kulturama diljem svijeta.

 

 

Značenje imena

Ime roda dolazi od grčke riječi "leiron", za koju se pretpostavljalo da se odnosi na bijeli ljiljan Madona (Lilium candidum).

Simbolika lilija

Bijeli ljiljan simbolizira nevinost , djevičanstvo , čistoću i skromnost . U kršćanstvu je također simbol Djevice Marije .

Narančasti ljiljan simbolizira strast , dok žuti ljiljan simbolizira veselje .

U zapadnoj kulturi, ljiljan se često povezuje sa pogrebima i simbolizira nevinost duše .

Ljiljan je također poznat kao " cvijet tuge ".

Zanimljive činjenice o Liliumu

Lilium u kršćanstvu

Postoji snažna veza između Lily i kršćanstva.

Ljiljan se mnogo puta spominje u Bibliji . Isus je rekao: “Pogledajte poljske ljiljane kako rastu; ne trude se, niti predu; a ipak vam kažem da ni Salomon u svoj svojoj slavi nije bio odjeven kao jedan od ovih.” (Matej 6:28; 6:29)

Sa svoje tri latice, ljiljan se često smatra simbolom trojstva.

Raspelo ljiljana je simbol anglikanske crkve u Engleskoj . U anglikanskoj simbolici, raspelo ljiljana predstavlja Isusovo navještenje i raspeće. Motiv raspeća ljiljana (Krist razapet na raspelu od ljiljana ili drži ljiljan) nalazi se u mnogim anglikanskim crkvama i može se vidjeti u najjavnijim dijelovima crkve, na vitražima i oltarnim frontama.

Je li ljiljan otrovan?

Ljiljani su otrovni za djecu i kućne ljubimce .
Vrlo su otrovne za mačke pa ih držite podalje od ljiljana! Gutanje malih količina može uzrokovati teško, nepovratno zatajenje bubrega, pa čak i smrt kod mačaka.

Prednosti i upotrebe

Ljiljani se tisućama godina koriste kao ukrasne, ljekovite i prehrambene biljke.

Nekoliko pripadnika roda, poput Lilium longiflorum i Lilium brownii, od davnina se koristilo kao lijek u Kini i Japanu. Ove biljke su korištene za liječenje raznih bolesti uključujući groznicu, kašalj, edem, tumore, opekline, tendonitis, hemoptizu i nesanicu.
Lilium tigrinum, poznatiji kao Tiger Lily, koristi se za liječenje emocionalnih poremećaja. Također je dobar lijek za ženski reproduktivni sustav, posebno za žene koje pate od materničkih problema.

Određene vrste ljiljana uzgajaju se zbog jestivih lukovica i koriste se u kulinarske svrhe u nekoliko dijelova svijeta, posebno u Kini, Koreji i Japanu. Najvažnije vrste koje se uzgajaju za ishranu su Lilium brownii, Lilium dauricum i Lilium pumilum.

Ulja ljiljana mogu se koristiti kao ljekovito sredstvo, posebno za osjetljivu kožu, ali se može koristiti i za masažu, u kupki, kao hidratantna krema za lice itd.

Ljiljani koji se najčešće povezuju s pogrebima su dobro poznati kao “pogrebno cvijeće”, ali su također popularni za darivanje.

Podaci o biljci lilija

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.