Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Jutarnja slava - Ipomoea

 

Ipomoea je veliki rod iz obitelji Convolvulaceae , porijeklom iz tropske i suptropske Amerike. Rod obuhvaća  više od 500 vrsta zeljastih biljaka, penjačica, grmova i drveća.
Ipomoea daje lijepe i upadljive cvjetove u obliku lijevka u raznim bojama. Ova biljka je vrijedna zbog obilnog cvjetanja i brzog rasta. Njegovi impresivni cvjetovi privlače oprašivače, kao što su kolibri, pčele, moljci i drugi kukci.

Značenje imena

Ime roda potječe od grčkih riječi "isp" ("crv") i "homoios" ("sličan") , što se odnosi na crvovitost biljaka.

Simbolika Ipomee

Ipomoea je cvijet dualnosti, što znači ili ljubav ili smrtnost .

Zanimljive činjenice o Ipomoei

Je li Ipomoea otrovna?

Sjeme Ipomoea sadrži toksin, lizergične alkaloide , kemikaliju sličnu LSD-u i može biti vrlo opasno kada se proguta velike količine sjemenki. Žrtve mogu patiti od proljeva, povraćanja i halucinacija.

Prednosti i upotrebe

Neke vrste Ipomoea imaju ljekovita svojstva i koriste se u liječenju raznih bolesti. Koriste se u različitim dijelovima svijeta u borbi protiv srčanih bolesti, dijabetesa, hipertenzije, artritisa, reume, dizenterije, zatvora, umora, hidrocefalije, meningitisa, bolesti bubrega i raka.
Neke vrste su pokazale analgetska, spazmolitička, spazmogena, psihotomimetička, hipoglikemijska, hipotenzivna, antikoagulantna, antimikrobna, protuupalna, pa čak i antikancerogena svojstva.

Biljke su se također koristile kao hrana i u ukrasne svrhe , kao i u vjerskim obredima .

Podaci o biljkama Ipomoea

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.