Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Hizop (izop) simbolizira zaštitu , zdravlje

 

Hyssopus je rod od oko 10 vrsta zeljastih trajnica i zimzelenih grmova iz obitelji Lamiaceae , porijeklom iz južne i istočne Europe i umjerenih zona Azije.
Biljka ima uspravne, razgranate stabljike, male uske listove i dvousne cvjetove koji su vrlo privlačni kolibrima, pčelama i drugim oprašivačima.

Značenje imena

Ime roda potječe od grčke riječi “hyssopus”, a sama potječe od hebrejske “ezov”, što znači “sveta biljka” .
U Bibliji je ezov opisan kao mala biljka aromatičnog mirisa, koja se koristila u ritualnom čišćenju. Međutim, nedavni izvor sugerira da je biblijski ezov bio uobičajen izraz za određene biljke koje pripadaju rodu Origanum.

Biljka je također poznata kao Hyssop, iako je to općepriznato ime za određenu vrstu - Hyssopus officinalis.
Vrijedi napomenuti da postoji nekoliko biljaka koje se nazivaju izop. Na primjer, Agastache foeniculum je obično poznat kao Anise Hyssop. Ova biljka također je član obitelji metvice (Lamiaceae), ali unatoč uobičajenom nazivu nije botanički povezana s Hyssopusom.

Simbolika Hizopa

Hisop simbolizira zaštitu , zdravlje , čistoću i požrtvovnost .

Također se kaže da simbolizira pokajanjeponiznost i skromnost .

Zanimljive činjenice o Hisopu

izop (Hyssopus officinalis)

Daleko najpopularnija vrsta roda je dobro poznati Hyssopus officinalis, koji se obično naziva Hyssop.
Hyssop officinalis je poluzimzeleno grmlje, s uspravnim stabljikama koje nose uske listove i klasove cjevastih cvjetova s ​​duplim usnama ljeti i u ranu jesen.

Popularna je ljekovita, kulinarska i aromatična biljka. Izop se od davnina koristio u medicinske i aromatične svrhe.

Biljka se koristila za razne bolesti uključujući grlobolju, prehladu, kašalj, astmu, menstrualne grčeve, probavu, infekcije mokraćnog sustava, kolike, bolesti žučnog mjehura i probleme s jetrom. Također se koristio za liječenje opeklina, modrica, slabe cirkulacije i ozeblina. Izop može usporiti širenje stanica raka i čak ih ubiti, te spriječiti širenje virusa uključujući HIV/AIDS.

I listovi i cvjetovi su jestivi , iako su listovi od primarne upotrebe. Listove možete koristiti u juhama, varivima, umacima i nadjevima.

Biljka se koristi za proizvodnju eteričnog ulja . Ulje se proizvodi od cvjetova i listova biljke. Ima ukusan aromatičan i mentasti miris koji daje energiju i čisti tijelo i um.
Rimljani, Grci i Arapi identificirali su ljekovita svojstva ovog eteričnog ulja, jer ima ljekovita svojstva koja se mogu koristiti za liječenje i liječenje raznih bolesti.

Izop se koristi u pripremi parfema, sapuna i kozmetike.

Također je sastojak likera i aromatiziranih vina , kao što su Absinthe, Chartreuse i Vermouth.

Podaci o biljkama Hyssopus

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.