Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Erythronium Lamela ljiljana

 

Erythronium, također poznat kao Fawn Lily, je rod od oko 30 vrsta lukovičastih trajnica iz obitelji Liliaceae . Većina vrsta je porijeklom iz Sjeverne Amerike, osim Erythronium Dens-canis koji je porijeklom iz srednje i južne Europe.
Pripadnici ovog roda imaju atraktivne, viseće cvjetove i prošarane listove, često s bizarnim bojama ili uzorcima. Lako se uzgajaju i popularne su u vrtovima.

 

Značenje imena

Ime roda potječe od grčke riječi "erythrus" , što znači "crveni" , a odnosi se na crvenkaste cvjetove Erythronium dens-canis.

Biljka je također poznata kao "Fawn Lily". Ovo uobičajeno ime potječe od njegovih listova koji pomalo podsjećaju na lanena leđa.

Simbolika eritronija

Žuti ljiljan simbolizira prijateljstvo i zaštitu .

Zanimljive činjenice o Erythroniumu

Ljiljan žute pastrve (Erythronium americanum) i njegov simbiotski odnos s mravima

Erythronium americanum, također poznat kao žuti ljiljan pastrve, jezik žute guje ili žuta pseća ljubičica, biljka je mirmekohorna.
Biljka ima simbiotski odnos s mravima, partnerstvo poznato kao mirmekohorija . Mirmekohorija je jedan od takvih mehanizama, gdje mravi služe kao raspršivači. To je uzajamna interakcija u kojoj mravi primaju nagradu za hranu bogatu proteinima u zamjenu za raspršivanje sjemena biljaka.

Eritronij i srodni rodovi

Kao rod, Erythronium je najbliži srodnik Tulipa i Rubus .

Prednosti i upotreba žutih ljiljana

Korijen biljke nekoć se smatrao afrodizijakom .

Podaci o biljci eritronija

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.