Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Božićna zvijezda (Mlječika) jedna je od najpopularnijih božićnih biljaka

 

Euphorbia, obično poznata kao Spurge, ogroman je rod od više od 2000 vrsta u obitelji Euphorbiaceae , porijeklom sa svih kontinenata osim Antarktika.
Rod je vrlo raznolik i uključuje vrste s vrlo različitim karakteristikama. Sadrži jednogodišnje i višegodišnje začinsko bilje, kao i vrste grmlja i drveća koje mogu doseći 20 metara visine, od kojih su mnoge sukulenti i vrlo otporne na sušu. Spurges su popularne zbog svojih jedinstvenih cvjetnih struktura - lijepih, bogato obojenih listova i neobičnog cvijeća skupljenog u cvat ili grozd cvijeća poznatih kao "cijatij".

Značenje imena

Ime je dano u čast Euphorbusa , grčkog liječnika kralju Jubi II od Numidije, kasnijem kralju Mauretanije (danas dio sjeverozapadnog Maroka) koji je koristio lateks vrste Euphorbia u medicinske svrhe.

Simbolika euforbije

Euphorbia predstavlja čistoću , zaštitu i mudrost .

Božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima), koja se često viđa u božićno vrijeme, simbolizira veselje , okupljanje obitelji , sreću i sreću.

Možda biste željeli pogledati i naš članak o tome kako su božićne zvijezde povezane s Božićem .

Zanimljive činjenice o Euphorbia

Cvjetna struktura

Ono što većina ljudi misli da su cvijeće zapravo su obojeni listovi (modificirani listovi) koji okružuju hrpu malih cvjetova.
Pravi cvjetovi su zapravo malene sjemenke na krajevima stabljike.

Božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima)

Euphorbia pulcherrima, nadaleko poznata kao božićna zvijezda , jedna je od najpopularnijih sobnih božićnih biljaka .
Biljka je dobila ime po veleposlaniku Sjedinjenih Država u Meksiku Joelu Robertsu Poinsettu (1779-1851), koji je donio cvijet iz Meksika u SAD. Danas se u Sjedinjenim Državama godišnje proda više od 35 milijuna božićnih zvijezda, što ih čini najprodavanijim biljkama u loncima u SAD-u.
Božićna zvijezda raste kao grm ili malo stablo. Ima tamnozeleno lišće i žute cvjetove okružene velikim, šarenim listovima koji izgledaju kao latice. Ova biljka nije otrovna, ali svoje ljubimce ipak držite podalje od nje!

Je li Euphorbia otrovna?

Mnoge Euphorbias sadrže mliječnu tvar, mliječni sok koji se zove lateks koji je uočljiv i otrovan . Može izazvati iritaciju kože i očiju te tešku nelagodu ako se proguta.
Od same biljke, ovaj sok je vrlo koristan zbog protugljivičnog i antibakterijskog djelovanja, što ih sprječava da se lako zaraze u slučajevima ozljeda.

Podaci o biljkama Euphorbia

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.