Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Convallaria (Đurđevak) viseće cvijeće

 

Convallaria je mali rod iz obitelji Asparagaceae , porijeklom iz umjerenih područja sjeverne hemisfere. Rod se sastoji od tri vrste – Convallaria majalis, Convallaria montana i Convallaria keiskei.
Žive na sjenovitim mjestima i jedna su od najmirisnijih biljaka koje cvjetaju u proljeće i rano ljeto. Ove biljke rađaju nježne zvonaste cvjetove i male crvene bobice u zrelosti. Tamnozeleno lišće djeluje kao sjajna pozadina za male, privjesne i voštane cvjetove koji su obično bijeli. Svaki cvijet ima šest latica spojenih u viseća zvona duž jedne strane na vrhu cvjetne stabljike. Đurđica je sjajna biljka za šumski vrt ili kao pokrivač tla u sjenovitim granicama.

Značenje imena

Znanstveno ime potječe od latinske riječi "convallis" , što znači "dolina" , u odnosu na strmu padinu lišća koje tvori dolinu kada se upari.

Rod je prije bio smješten u obitelj ljiljana (Liliaceae), odatle i zajednički naziv Đurđica.
Uobičajeni naziv đurđica obično se odnosi na Convallaria majalis, ali je i zajednički naziv za sve biljke iz roda Convallaria.

Simbolika Convallaria

Ovaj cvijet simbolizira čistoću i sreću .

Iako je Đurđevak poznat po sreći i radosti, on također predstavlja tugu , nostalgiju , bol , pa čak i smrt .

Zanimljive činjenice o Convallariji

Đurđica u Francuskoj i Finskoj

U Francuskoj je tradicija da se ovaj cvijet daruje prijateljima i voljenima na Prvi maj .
1. maj je državni praznik u Francuskoj, poznat i kao „Praznik rada“, a jedan od načina na koji Francuzi slave ovaj praznik je da dragim osobama i prijateljima poklone mali buket đurđica, da im požele sreću i sretno.
Navodi se da je tradicija darivanja ovog cvijeća 1. svibnja započela 1561. godine, kada je francuski kralj Karlo 9. dobio hrpu đurđica kako bi mu donio sreću i uspjeh u sljedećoj godini. Nakon toga, kralj je uveo praksu klanjanja cvijeća svakoj dami na svom dvoru u proljeće, a običaj se brzo proširio cijelom zemljom.

Convallaria majalis je nacionalni cvijet Finske od 1967. godine.

Đurđica u kršćanstvu

U kršćanstvu se vjeruje da je Đurđevak nastao od Marijinih suza dok je plakala za Isusom Kristom tijekom raspeća.
Predkršćani su cvijet povezivali sa svojom božicom proljeća - Ostarom.

Đurđica u glazbi i poeziji

Britanski rock bend Queen ima pjesmu posvećenu Đurđicu . Vjeruje se da pjesma govori o romanu Honoréa de Balzaca "Ljiljan doline" iz 1835.

Đurđica je bio omiljeni cvijet velikog ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog (1840-1893). Bio je i miljenik posljednje ruske carice, carice Aleksandre Fjodorovne Romanove (1872.-1918.).

Je li Convallaria otrovna?

Svi dijelovi ove biljke su otrovni, uključujući male crvene bobice.
Cijela biljka ima toksične razine srčanih glikozida, uzrokujući ozbiljne po život opasne simptome u roku od nekoliko sati nakon konzumiranja.
Biljka također sadrži saponine, koji nisu otrovni samo za pse i mačke, već i za djecu ako ih jedu.

Prednosti i upotrebe

U Europi je đurđica cvijet koji se često koristi na vjenčanjima .
Catherine (Kate) Middleton, vojvotkinja od Cambridgea, koristila je ovaj cvijet u svom svadbenom buketu kada se udala za princa Williama.

Cvjetovi ove biljke koriste se za izradu parfema .

Podaci o biljkama Convallaria

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.