Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Allium (ukrasni luk)

 


Allium je rod od više od 800 vrsta lukovičastih trajnica iz obitelji Amaryllidaceae , porijeklom sa sjeverne hemisfere, ali se uzgajaju diljem svijeta.
Ove biljke dolaze u širokoj paleti boja, oblika i veličina. Većina Alliuma ima cvjetove u obliku kugle u nijansama ljubičaste, ružičaste, plave, bijele i žute. Najčešći Alliums su jestive biljke, ali i vrlo korisne u višestrukim ukrasnim okruženjima.

 

Značenje imena

Riječ “allium” dolazi od latinske riječi za češnjak . Međutim, ovaj naziv preuzeo je Linnaeus za cijeli rod.

Simbolika Alliuma

Allium predstavlja snagu , strpljenje , sreću i prosperitet .

Zanimljive činjenice o Alliumu

Prednosti i upotrebe

Svi pripadnici ovog roda jestivi su i uzgajaju se diljem svijeta . Međutim, vrste koje se uzgajaju posebno kao ukrasne biljke mogu biti manje ukusne.
Alliums uključuje neke od najstarijih kultiviranih kultura, kao što su češnjak, luk, vlasac i poriluk. Svi dijelovi biljaka su jestivi, iako se obično konzumiraju samo lukovice i listovi.
Sve vrste sadrže organske spojeve zvane organosulfoksidi, posebno alk(en)ilcistein sulfoksidi. koji im daju osebujan miris i okus. Organosulfoksidi su sigurni za ljude, ali mogu uzrokovati toksične reakcije kod vaših kućnih ljubimaca, stoga držite ove biljke podalje od njih!

Alliumi su sjajne vrtne biljke zbog svojih elegantnih vitkih stabljika i kuglastih cvjetova. Ne zauzimaju puno prostora i unijet će boju i visinu u svaki vrt.
Poznati po svom savršeno okruglom obliku i prekrasnim bojama, Alliumi su također izvrsni za bilo koji cvjetni aranžman .

Podaci o biljkama Allium

 

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.