Type Here to Get Search Results !

Cvijeće - Agapantus (Agapanthus)

 

Agapanthus je rod koji se sastoji od oko 10 vrsta trajnica iz obitelji Amaryllidaceae, porijeklom iz južne Afrike. Biljka ima okrugle grozdove upadljivih, jarkih boja, lijevkastih cvjetova na visokoj i vitkoj stabljici. Neke vrste imaju gusto lišće poput remena, dok druge imaju lišće nalik travi. Agapanthus je također poznat kao afrički ljiljan ili ljiljan Nila. Nazivaju ga i cvijet ljubavi.

 

 

 

Značenje imena 

Ime roda potječe od grčkih riječi "agape" ("ljubav") i "anthos" ("cvijet"), što se prevodi kao "cvijet ljubavi" ili "ljupki cvijet". Neke vrste su obično poznate kao "afrički ljiljan" ili "ljiljan s Nila", iako te biljke nisu ljiljani.  

Agapantova simbolika: Agapantus je simbol ljubavi. Također može simbolizirati plodnost, čistoću i ljepotu.

Zanimljive činjenice o Agapanthusu 

Prednosti i upotrebe Agapantus je čarobna i ljekovita biljka. Cvijeće se nosi kao zaštita od grmljavine. Nose ih i žene kako bi pružile snagu i povećale plodnost. Biljka je u Africi poznata kao afrodizijak. Agapantus se koristio u razne medicinske svrhe. Biljka je korisna za liječenje kašlja, prehlade, bolova u prsima, srčanih bolesti i paralize. Cvijeće je odlično kao rezano cvijeće i izdržat će do 10 dana u vazi s vodom.

Podaci o biljci Agapanthus
 
Vrsta biljke: Lukovice, trajnice  
Boja: Ovi cvjetovi su obično plavi, bijeli i ljubičasti.  
 
Zone otpornosti: 6-11 (prikaz, stručni).  
Cvjeta u: Jesen, ljeto  
Visina: Agapanthus ima visinu od samo 20 cm (8 inča) do 1,8 m (6 stopa) za veće sorte. 
Tlo treba: Agapanthus najbolje raste na plodnom, vlažnom i dobro dreniranom tlu. pH tla nije toliko važan. Može rasti na kiselim, neutralnim i alkalnim tlima.  
Suncu je potrebno: Puno sunce, Djelomično sunce 
Potrebe za vodom: prosječno  
Održavanje: nisko  
 
 






Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.