Type Here to Get Search Results !

Cvijeće - Ahileja (Achillea)

 

Achillea, uobičajeno poznat kao stolisnik, je rod od više od 100 vrsta cvjetnica iz obitelji Asteraceae, porijeklom iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Ove aromatične i izdržljive trajnice nadaleko su poznate po svom pernatom, paprati i sivo-zelenom lišću i spljoštenim cvjetnim grozdovima u raznim bojama. Popularne su kao ivične biljke i u kamenim vrtovima, gredicama i bordurama.

 

Značenje imena  

Rod je dobio ime po starogrčkom junaku Ahileju. Prema legendi, Ahilej je koristio stolisnik da liječi svoje i rane svog vojnika tijekom Trojanskog rata. Uobičajeni naziv "stolisnik" općenito se odnosi na Achillea millefolium, ali se također može koristiti za druge vrste unutar roda Achillea.  

Ahilejska simbolika Stolisnik je simbol ozdravljenja i zaštite, ali može predstavljati i uspjeh i sreću.  

Zanimljive činjenice o Ahileji

Prednosti i upotrebe 

Achillea se kao ljekovita biljka koristi tisućama godina. To je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka na svijetu koju su koristili neandertalci, u kineskoj medicini, u indijanskoj medicini, kao i u staroj Grčkoj. Jedna je od najsvestranijih ljekovitih biljaka koja se danas koristi za liječenje rana, prehlade, gripe, groznice, grčeva, za reguliranje menstruacije te za infekcije i iritacije kože. Biljka se također koristila za smanjenje simptoma određenih moždanih poremećaja, uključujući multiplu sklerozu, epilepsiju, encefalomijelitis, Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest. Također pomaže u borbi protiv probavnih problema kao što su čir i bol u želucu. Kroz povijest, Achillea se koristila u vjerske ili ritualne svrhe protiv negativne energije i zla. Koristio se kao amajlija ili talisman za borbu protiv demona ili za istjerivanje zla iz osobe.

Podaci o biljkama Achillea 

Vrsta biljke: Trajnice Boja: Stolisnik dolazi u širokom rasponu boja uključujući bijelu, krem, žutu, ljubičastu, narančastu, ružičastu i crvenu

 Zone otpornosti: 3-9 (prikaz, stručni).

Cvjeta u: Proljeće ljeto  

Visina:Ova biljka obično naraste između 30 i 90 cm (1 do 3 stope) u visinu. Tlo treba:

Achillea će najbolje rasti u dobro dreniranom tlu, s pH između 5,5 i 7,0. 

Suncu je potrebno:Puno sunce

Potrebe za vodom: nisko  

Održavanje: nisko

 

 







 

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.