Type Here to Get Search Results !

Tropaeolum (Potočarka) Koristi se za liječenje mnogih bolesti

 

Tropaeolum, također poznat kao Nasturtium, rod je od oko 70 vrsta u obitelji Tropaeolaceae, porijeklom iz Srednje i Južne Amerike.
Ove biljke imaju cvjetove koji su obično u obliku lijevka, pet latica, svijetle boje i mirisni. Potrebno im je malo brige i uvijek su tu da vas ugode svojim šarmantnim izgledom!

Značenje naziva

Ime roda potječe od latinske riječi "tropaeum", što znači "trofej" ili "spomenik".

Zajednički naziv "Nasturtium" izveden je iz latinskog značenja "nos-twister" ili "nos-tweaker", u odnosu na miris tih biljaka.

Tropaeolum simbolika

Nasturtium je simbol pobjede i uspjeha

Zanimljive činjenice o Tropaeolumu

Prednosti i koristi

Nasturtium se koristi za svoja ljekovita svojstva.
Ima antibakterijska, antifungalna, antiseptička, aperientna, depurativna, diuretička i antibiotska svojstva. Koristi se za liječenje mnogih bolesti i stanja kao što su grlobolja, kašalj, prehlada, skorbut i mišićna bol, kao i bakterijske i gljivične infekcije. Također se koristi za liječenje ćelavosti.

Listovi i cvijeće Nasturtiuma jestivi su i imaju papreni okus, sličan okusu potočarke. Mogu se koristiti u salatama ili juhama i kao garnishes.
Sjemenke imaju sličan okus i teksturu kao kapari i izvrsna su alternativa kaparima. Kapari su nezreli cvjetni pupoljci kaparskog grma (Capparis spinosa ili Capparis inermis) i mnogi ih povezuju s mediteranskom kuhinjom. Sjemenke Nasturtiuma korištene su kao alternativa papru tijekom Drugog svjetskog rata.
Ova biljka sadrži visoku razinu vitamina A, vitamina C i vitamina D. Također sadrži velike količine mangana, željeza i karotenoida.

Nasturtium se uzgaja širom svijeta kao ukrasna biljka

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.